فهرست مطالب

نشریه جامعه شناسی سیاسی ایران
سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 64
|
  • لیلا رحمتی پور * صفحات 1-35

    پرواضح است که انرژی از عوامل موثر بر اقتصاد جهانی و ابزاری برای تامین منافع و امنیت ملی و توسعه اقتصادی کشورهای جهان بوده است که در نتیجه جایگاه ویژه ای را در روابط قدرت در نظام جهانی معاصر باز کرده و دسترسی به منابع انرژی برای تمامی سطوح سلسله مراتب قدرت جهان، اهمیتی استراتژیک پیدا کرده است. در این میان، ایران با واقع شدن در مرکز بیضی استراتژیک انرژی جهان و با در دست داشتن دومین منابع نفت خام و گاز طبیعی جهان، از جایگاه مهمی در حوزه تحولات انرژی جهانی برخوردار بوده است. از این رهگذر ایالات متحده با علم به این مهم، تلاش داشته با استفاده از اهرم فشار حداکثری و سیاست حذف ایران از معادلات انرژی جهانی، در راستای کشاندن جمهوری اسلامی ایران بر سر میز مذاکره و تحمیل شرایط خود، استفاده نماید. اما موضوع مهمی که باید مورد توجه قرار گیرد آنست که اهداف سیاست مذکور صرفا اهداف اعلامی بوده و در ابعاد اعمالی اهداف دیگری نیز پیگیری گردیده است. لذا سوال اصلی پژوهش این گونه بوده است که مهم ترین اهداف و دستاوردهای اقتصاد سیاسی ایالات متحده امریکا از پیگیری سیاست حذف ایران از معادلات انرژی جهانی چیست؟ در پاسخ به سوال مذکور فرضیه ی وجود اهداف پنهانی دیگری همچون کنترل رقبا و بدست آوردن بازارهای انرژی کشورهایی همچون ایران از طریق ابزار تحریم مطرح گردید. بطوریکه مطابق با آمارها و اطلاعات منتشر شده، ایالات متحده توانست با در پیش گرفتن سیاست مذکور در حوزه اقتصاد سیاسی به دستاورد هایی چون بدست آوردن بازار انرژی برخی از مشتریان نفتی ایران و کنترل رقبایی که به نفت ایران وابسته هستند، دست یابد. این پژوهش بر آن است با روشی توصیفی- آماری- تحلیلی و با تکیه بر اطلاعات و آمارهای منتشر شده از سویEIA,IEA, BP به بررسی وضعیت عرضه و تقاضای نفت و گاز جهان و راهبرد حذف ایران از معادلات انرژی جهانی که با تاکید بر دو مولفه مذکور بپردازد.

    کلیدواژگان: تحریم، اقتصاد سیاسی، سیاست حذف از معادلات انرژی، کنترل رقبا، ایران
  • محمد بهروزی، مسعود پورکیانی*، مژگان درخشان، مهدی محمد باقری صفحات 37-68

    هدف اصلی این مطالعه بررسی تاثیر شاخصهای شفافیت ، پاسخگویی دولت و کنترل فساد بر شاخص رفاه لگاتوم در کشورهای منتخب (کشورهای حوزه سند چشم انداز توسعه کشور) طی سالهای 2000تا 2018 می باشد. برای این منظور از داده های آماری بانک جهانی برای متغیرهای مستقل و داده های موسسه لگاتوم برای شاخص رفاه لگاتوم استفاده شده است مدل تحقیق با استفاده از تکنیک داده های تابلویی تخمین زده شده است. نتایج نشان دادکه بین شاخص فساد اداری و شاخص رفاه لگاتوم رابطه منفی و معنی دار وجود دارد همچنین بین فساد قانونی و شاخص رفاه لگاتوم ارتباط معنی دار و منفی مشاهده شد؛ اما بین فساد سیاسی و شاخص رفاه لگاتوم ارتباط معنی داری مشاهده نگردید؛ همچنین بین شاخصهای شفافیت و پاسخگویی دولت با شاخص رفاه لگاتوم هم رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد ؛ از این رو مهم ترین توصیه سیاستی این مطالعه برای نیل به اهداف سند چشم انداز کشور ارتقای شاخصهای نهادی ازجمله بهبود قوانین و مقررات و ساختارهای پاسخگویی می باشد علاوه بر این مبارزه سیستماتیک با فساد و باز تعریف فساد در قوانین و تعیین حدود و ثغور مسولیت اجتماعی و اختیارات مدیران محلی و تفویض اختیار به آنان تو صیه می گردد. 

    کلیدواژگان: شاخص کنترل فساد، شاخص رفاه لگاتوم، شاخص شفافیت، رهیافت داده های تابلویی
  • سعید حاجی ناصری، محمدحسن جباری* صفحات 69-102

     این مقاله درصدد شناخت رابطه بین نظم سیاسی و بورکراسی با عدم توسعه ایران معاصر (دوره قاجاریه و پهلوی) می باشد. توسعه ایران با توجه به ضعف نظامی،سیاسی و اقتصادی ایران در قرن 19م در مقابل برتری های دول غربی مورد توجه نخبگان درباری و دیوان سالار قرار گرفت. تلاش های در دوره قاجاریه و متعاقب آن در دوره پهلوی برای تاسیس دولت مدرن مبتنی بر دولت متمرکز با بورکراسی عقلانی- قانونی، نیروهای نظامی و نهاد آموزشی مدرن برای توسعه ایران صورت گرفت لیکن با موفقیت همراه نبود. درحالی که در ژاپن چنین تلاشها با شرایط تاحدودی مشابه با موفقیت همراه بود. این پژوهش با روش تاریخی_ تطبیقی عدم توسعه ایران را با کشور توسعه یافته ژاپن با استفاده از نظریه نظم و زوال سیاسی فرانسیس فوکویاما مقایسه می کند. نخبگان دیوان سالار ایران و ژاپن برنامه های تا حدودی مشابه برای توسعه داشتند ولی ماهیت متفاوت نیروهای سنتی و مدرن دو کشور مانع نتایج مشابه شد. در ژاپن نیروهای سنتی و مدرن مانند دایمیوها، نیروهای دینی، تجار، روشنفکران و غیره در کنار نخبگان دیوان سالار، دولت سازی را ارجحیت بر پاسخگویی دمکراتیک می دانستند. این امر منجر به نظم سیاسی و توسعه ژاپن شد؛ ولی در ایران نیروهای سنتی و مدرن مانند ایلات و عشایر، روشنفکران، روحانیون، تجار و غیره پاسخگویی دمکراتیک را ارجحیت بر دولت سازی می دانستند که منجر به بی نظمی سیاسی و عدم توسعه ایران شد.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: نظم سیاسی، بوروکراسی، توسعه، ایران و ژاپن
  • روح الله اسلامی، حسین محسنی* صفحات 103-129
    مفهوم نظارت از جمله مهمترین موضوعاتی است که در حوزه سیاست و مدیریت نظام های سیاسی مطرح بوده است. در این مقاله تلاش شده است تا مفهوم با اهمیت نظارت و نشانگان آن در اندیشه و عمل خواجه نظام الملک طوسی مورد واکاوی قرار گیرد. لذا  پرسش  اصلی پژوهش آن است که جایگاه نظارت در اندیشه خواجه چیست؟ و چه سازوکارهایی را برای آن در نظر داشته است؟ یافته کلی این پژوهش آن است که خواجه برای  نظارت اهمیتی ویژه قایل بوده و بر همین اساس مباحثی نظیر دادخواهی، نظارت بر زیردستان، گماردن جاسوس و ضرورت مجازات پنهانی و آشکار را مهمترین سازوکارهای نظارتی می پندارد. چارچوب نظری مقاله نظریه سیستم های دیوید ایستون با تاکید بر بحث بازخورد ، کنترل و نظارت انتخاب شده است . روش ما در این پژوهش، تفسیری از نوع کیفی بوده و روش گردآوری اطلاعات نیز کتابخانه ای و اینترنتی است.
    کلیدواژگان: نظارت، خواجه نظام الملک، اسلام، اندیشه ایرانشهری، مجازات پنهانی و آشکار
  • محمدجواد نجفی، رضا معصومی راد*، مظفرالدین شهبازی صفحات 131-155

    مشارکت سیاسی در نظام دموکراسی غیر مستقیم نقش حیاتی ایفا می کند. انتخاب ساز و کار اصلی برای تحقق حاکمیت مردمی است. در این میان مشارکت به شهروندان امکان می دهد تا مقامات مسیول را جایگزین کرده و دولت را تغییر دهند. با توجه به اهمیت بحث از مشارکت سیاسی، پژوهش حاضر با استفاده از روش میدانی، تکنیک پیمایش، ابزار پرسشنامه و استفاده از نرم افزارهای SPSS و Smart PLS، به دنبال پاسخ به این سوال اصلی می باشد که آیا بین ابعاد مختلف سرمایه اجتماعی و مشارکت سیاسی در بین شهروندان شهر کرمانشاه ارتباط وجود دارد؟ جامعه آماری پژوهش حاضر شهروندان 18 سال به بالای شهر کرمانشاه می باشد که 384 نفر از آنها به عنوان حجم نمونه مورد بررسی قرار گرفته است.  نتایج تحقیق حاکی از آن است که بین سرمایه اجتماعی و ابعاد آن یعنی اعتماد اجتماعی (0/38)، مشارکت اجتماعی (0/41)، انسجام اجتماعی (0/30)، حمایت اجتماعی (0/27)، آگاهی اجتماعی (0/35)، ارتباط اجتماعی (0/36) با مشارکت سیاسی شهروندان ارتباط مثبت و مستقیم و معنادار وجود دارد. بنابراین تمامی فرضیه های پژوهش تایید می شوند. نتایج حاصل از مدل معادله ساختاری (Smart PLS) نیز نشانگر این است که اثر متغیر مستقل سرمایه اجتماعی بر مشارکت سیاسی شهروندان به میزان  0/55 می باشد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، مشارکت، مشارکت سیاسی، شهر کرمانشاه
  • احمد شکرچی، هیوا عمر* صفحات 157-185
    مسئله محوری تحقیق اثبات تجربی ضعف عملکرد حاکمیت قانون به عنوان یکی از ارکان اصلی دموکراسی و اینکه چگونه ساختارهای اجتماعی و سیاسی، حاکمیت قواعد رسمی در دادگاه ها در کردستان عراق را تحت تاثیر قرار داده است. برای بررسی این مسیله، بر صلح های عشایری انجام شده که توسط دیوان خانه های آغاها و دفترهای اجتماعی احزاب در شهر اربیل تمرکز شده است. در چارچوب نظری، با استفاده از مفاهیم هنجاری اجتماعی و قواعد قانونی در صدد اثبات نظری تاثیر هنجارها و قواعد قبیله ای و تاثیر آن بر حاکمیت قواعد قانونی است. برای تولید داده از رویکرد کیفی گراوند تتوری در تحقیقات اجتماعی، و با استفاده ار تکنیک مصاحبه عمیق با نخبگبان جامعه (سران عشایر و احزاب سیاسی، و قضات دادگستری و نخبگان دانشگاهی) مدل پارادایمی برآمده از داده ها برساخته شده است. این مدل شامل سه جزه اساسی است: 1 تاثیر علی ساختار اجتماعی قبیله ای بر نخبگان سیاسی و حکومتی؛ 2 شرایط زمینه ای که شامل سه نوع مکانیسم (استقلال دادگاه ها، صلح عشایری، کارآمدی نهادهای اجرایی) است که تاثیرات شرایط ساختار کنشگر را به پیامد می رسانند؛ 3 با فعال شدن این سه مکانیسم زمینه ای، حاکمیت قانون در کردستان محدود می شود. این صورت بندی سیاسی قبیله ای ناکارآمدی نهادی، صرفه نظر کردن احزاب حاکم از فعالیت های سران عشایر و محدود شدن استقلال دادگاه ها را بوجود آورده است، که این خود مصداق بارزی یر حاکیمت خارج از قانون یا مهارنشدهاست که نشانه ای بر فقدان یکی از ارکان اصلی دموکراسی است.
    کلیدواژگان: قبیله گرایی، صلح عشایری، حاکمیت قانون، دموکراسی، ساختار قبیله ای حزب، کنترل حزبی نهادها
  • سید محمدرضا سید نورانی*، هادی سطوتی پیرایش صفحات 187-214

    برای هر کشوری رشد اقتصادی هدف اساسی تلقی می شود. از دیرباز این هدف مورد توجه برنامه ریزان اقتصادی بوده است. برای شناخت بهتر این هدف باید به عوامل موثر بر آن پی برد. سرمایه گذاری مستقیم خارجی به منظور تامین مالی طرح های اقتصادی از جمله مهم ترین دغدغه های تصمیم گیران اقتصادی در جامعه است. در این بین برخی عوامل بنیادی و حیاتی که در رابطه بین رشد اقتصادی و سرمایه گذاری مستقیم خارجی  نقش موثری ایفا کرده و کمتر مورد توجه قرار گرفته است، می توان به نحوه حکمرانی کشورها و میزان وابستگی کشورها به کشورهای توسعه یافته اشاره کرد. لذا هدف اصلی این تحقیق بررسی نقش سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر رشد اقتصادی با تکیه بر تیوری وابستگی و حکمرانی درگروه کشورهای در حال توسعه طی بازه زمانی 2017-1990 و با استفاده رویکرد گشتاورهای تعمیم یافته سیستمی می باشد. جهت نیل به این هدف کلی، سه مدل برآورد شده است؛ مدل اول عوامل موثر بر رشد اقتصادی، مدل دوم عوامل موثر بر نرخ ارز و مدل سوم عوامل موثر بر سرمایه گذاری مستقیم خارجی. نتایج برآورد مدل اول تحقیق نشان داد که سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر رشد اقتصادی کشورهای در حال توسعه اثر معناداری ندارد. از طرفی نتایج نشان داد که شاخص حکمرانی و شاخص وابستگی بر رشد اقتصادی اثری مثبت دارند. همچنین نتایج اثر متقابل نشان داد که حکمرانی و وابستگی اثر یکدیگر را بر رشد اقتصادی تقویت می کنند. نتایج برآورد مدل سوم نشان داد که رشد اقتصادی و شاخص حکمرانی اثری مثبت بر سرمایه گذاری مستقیم خارجی دارند. از طرفی، شاخص وابستگی اثر معناداری را بر سرمایه گذاری مستقیم خارجی نشان نداد. در نهایت نیز بر اساس نتایج به دست آمده، برخی پیشنهادات ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، سرمایه گذاری مستقیم خارجی FDI، حکمرانی، تئوری وابستگی، ثبات سیاسی
  • حسن عبدالله زاده، محمدرضا قائدی*، حمیدرضا حقیقت صفحات 215-238

    در اندیشه سیاسی امام خمینی (ره) نگاه ویژه ای به مردم وجود دارد. از طرفی موضوع سرمایه اجتماعی به عنوان یکی از چالش های حکمرانی محل بحث های نظری گسترده در سطوح تحلیل متفاوت است. در این راستا، مقاله حاضر، با هدف بررسی جایگاه مولفه های سرمایه اجتماعی در اندیشه امام خمینی (ره) از روش تحلیل محتوای کمی استفاده و دو فرضیه را آزمون نمود. تحلیل محتوا با واحد تحلیل پاراگراف در 22 جلد از کتاب صحیفه امام انجام شد. اولویت مولفه های سرمایه اجتماعی براساس تحلیل محتوای صحیفه امام حاصل از فرض نخست بدین شرح است: ارزش ها و هنجار ها، پیوندهای اجتماعی، اعتماد عمومی، مشارکت و در نهایت آگاهی اجتماعی. همچنین در فرض دوم محرز شد که محتوای موجود در مولفه های سرمایه اجتماعی در دیدگاه امام خمینی (ره) با عناصر موجود در نظریه های رایج سرمایه اجتماعی، تفاوت های اساسی و ماهوی دارد. نتیجه کلی این پژوهش حاکی از این است که با توجه به آن چه در قالب مولفه های سرمایه اجتماعی از دیدگاه امام خمینی (ره) بررسی شد، مفهوم "ظرفیت اعتلای اجتماعی" مفهومی رساتر و شیواتر برای جوهره این مفاهیم است.

    کلیدواژگان: امام خمینی(ره)، سرمایه اجتماعی، تحلیل محتوا، مولفه های سرمایه اجتماعی
  • عبدالعلی زائری تمبکی، غلامرضا جعفری نیا*، حبیب پاسلار زاده صفحات 238-263

    فقدان عدالت در اجتماع باعث پیدایش تبعیض، ستم، فساد و عدم وفاق عمومی می شود و چنین جامعه ای از فضیلت، وفاق و همبستگی فاصله می گیرد و به سوی گسست و اضمحلال پیش می رود. با توجه به اهمیت بحث از احساس عدالت اجتماعی، پژوهش حاضر با استفاده از روش میدانی، تکنیک پیمایش و ابزار تحقیق پرسشنامه به دنبال پاسخ به این سوال اصلی می باشد که آیا بین دینداری و احساس عدالت اجتماعی در شهر بندرعباس ارتباط وجود دارد؟ جامعه آماری پژوهش حاضر تمامی شهروندان 18 سال به بالای شهر بندرعباس می باشد که تعداد 384 نفر از آنها به عنوان حجم نمونه مورد بررسی قرار گرفته و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS و معادلات ساختاریSmart PLS  استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که بین دینداری (36/0=P) و تمامی ابعاد آن یعنی بعد اعتقادی دینداری (42/0 =P)، بعد مناسکی دینداری (37/0 =P)، بعد پیامدی دینداری (32/0= P)، بعد تجربی دینداری (28/0 =P)، بعد شناختی دینداری (24/0 =P) با میزان احساس عدالت اجتماعی شهروندان شهر بندرعباس ارتباط مثبت و مستقیم و معنادار وجود دارد. بنابراین تمامی فرضیه های پژوهش تایید می شوند. همچنین نتایج حاصل از مدل معادله ساختاری (Smart PLS) نیز نشان می دهد که دینداری بر احساس عدالت اجتماعی تاثیر متوسط داشته (501/0) و متغیر دینداری در مجموع 25/0 از واریانس متغیر احساس عدالت اجتماعی را تبیین می کند.

    کلیدواژگان: دینداری عدالت، احساس عدالت اجتماعی، شهر بندرعباس
  • سارا ابراهیمی، رضا فاضل*، حمید انصاری صفحات 264-291
    مشارکت مشروط به برابری و منوط به آزادی انسان هاست. مشارکت زنان در فرایند توسعه، نیز حق آنهاست زیرا روند توسعه و تصمیم گیری ها باید با نقش ها و نیازهای زنان نیز هماهنگ باشد زیرا امروزه میزان و نحوه مشارکت اقشار مختلف به ویژه زنان، تعیین کننده جایگاه جوامع از نظر توسعه یافتگی است. لذا هدف از انجام این پژوهش بررسی پژوهشهای انجام شده در زمینه مشارکت اجتماعی و سیاسی زنان پس از انقلاب اسلامی و شناسایی خلاءهای بنیادی و راهبردی است. بنابراین سوالاتی که مطرح می گردد این است که گستره، حوزه و خلاء های پژوهش های انجام شده در حیطه مشارکت سیاسی و اجتماعی زنان چیست؟ روش پژوهش فراتحلیل است که با دسته بندی پژوهش ها به نام نویسنده، عنوان، روش پژوهش، فرضیه ها و نتایج به دست آمده مورد تحلیل قرار گرفته اند. یافته ها حاکی از آن بود که متغیرهای اثربخشی سیاسی، احساس نابرابری حقوقی، آگاهی سیاسی، پایگاه اجتماعی و اقتصادی، اعتماد به نفس، سن، رسانه های جمعی، باورهای کلیشه ای، اشتغال زنان، وضعیت تاهل، احساس نابرای جنسیتی، جامعه پذیری، باورهای سنتی و سطح سواد به ترتیب به عنوان موانع اثربخش تر در مشارکت اجتماعی و سیاسی زنان به شمار می روند. در نتیجه این موانع منجر به حضور کمرنگ زنان در موارد محدود شده است و باید با از میان برداشتن این موانع و تغییر در باورهای غلط جاافتاده و تربیت و جامعه پذیری صحیح زنان و دختران از سنین پایین، آنها را برای برعهده گرفتن مناصب بالای سیاسی و اجتماعی آماده کرد.
    کلیدواژگان: مشارکت اجتماعی، مشارکت سیاسی، زنان، فراتحلیل
  • عباس منصوری*، بهناز اژدری، مجید گل پرور صفحات 292-315
    پژوهش حاضر با استفاده از تکنیک دیمتل، به دنبال طراحی مدل عوامل موثر بر اعتماد سیاسی در استفاده از فیس بوک می باشد. این پژوهش بر اساس هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، از نوع تحقیقات آمیخته (کیفی-کمی) می باشد. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه نیمه ساختار یافته بوده و به منظور گرد آوری اطلاعات، با روش نظری و هدفمند (گلوله برفی) با تعداد 15 نفر از خبرگان دانشگاه مصاحبه انجام شد. با استفاده از نظرات خبرگان تعداد 34 متغیر، نهایی شدند که مبنای تهیه پرسشنامه اصلی طرح قرار گرفتند. تعداد 384 پرسشنامه بین دانشجویان پیام نور اصفهان در سال1398 توزیع شد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل تم و جهت رتبه بندی مولفه ها و شاخص های تایید شده از بین تکنیک های تصمیم گیرهای چند معیاره، از تکنیک دیمتل تحت بستر نرم افزار Super Decision استفاده شده است. نتایج حاصل از الگوی دیمتل نشان داد که در بین 3 شاخص تاثیرگذار نظام سیاسی با مقادیر R، J، (R+J) و (R-J) به ترتیب (245305/9، 794941/7، 04025/17 و 450364/1) بیشترین تاثیر را بر اعتماد سیاسی در استفاده از فیس بوک دارند و همچنین به ترتیب ابعاد کنشگران سیاسی و نهادهای سیاسی در اولویت های دوم و سوم قرار دارند.
    کلیدواژگان: اعتماد سیاسی، فیس بوک، تصمیم گیری چند معیاره، تکنیک دیمتل
  • سید علی نیا کیانی تهرانی* صفحات 316-345
    دین به عنوان یکی از مهمترین نهادها در طول تاریخ پرفراز و نشیب بشریت، دوران افول و صعود زیادی را تجربه کرده است . دین یک پدیده جدید نیست و از روزی که بشریت پا به عرصه وجود گذاشت و زندگی جمعی خود را آغاز نمود، همواره با او بوده است. اعمال دینی حس همبستگی و اتکا به گروه و خلاصه، حس بودن در جامعه را نشان می دهد. دین زبان مشترک اخلاقی جامعه است .این پژوهش به دنبال شناسایی تاثیر سیاست گذاری فرهنگی بر دینداری اجتماعی است و ازسویی دیگراز لحاظ روش ، یک تحقیق پیمایشی به حساب می آید و واحد تحلیل آن شهروندان تهرانی می باشند .پرسشنامه محقق ساخته ،پس از بررسی اعتماد و اعتبار آن با نمونه گیری خوشه ای در سه منطقه شهر تهران و در بین110 خانوار تهرانی اجرا گردید. یافته های تحقیق حاکی از آن است بین سیاست های فرهنگی با دینداری اجتماعی شهروندان وخانواده ها ارتباط معناداری وجود دارد و دینداری نیز در بین گروه های سنی تفاوت معناداری دارد.
    کلیدواژگان: دین، فرهنگ، سیاستگذاری فرهنگی، مشارکت اجتماعی
  • جهاد برزیگر*، محمد جلیلی صفحات 346-376
    این تحقیق در راستای ارزیابی و سنجش ریسکهای سیستماتیک و غیرسیستماتیک موثر بر شرکتهای پتروشیمی قبول شده در بورس اوراق بهادار تهران با روش مالی- بازاریابی، در دو مرحله به بررسی دیتا ها رسیدگی نمود. در مرحله نخست به سنجش کمی ریسکهای سیستماتیک و غیرسیستماتیک با رویکرد مالی با استفاده از مفهوم ریسک نامطلوب در نظریه فرامدرن پرتفوی و مدل قیمت گذاری آربیتراژ پرداخته شد و در نتیجه این محاسبات محرز گردید، که احتمال نامقبول نتیجه سهام پرتفوی شرکتهای پتروشیمی مورد تایید در بورس اوراق بهادار تهران، در اکثر سالها، بیشتر از ریسک بازدهی سهام پرتفوی بازار بورس اوراق بهادار تهران بوده است و بیشترین ریسکی که بازدهی سهام شرکتهای پتروشیمی را تهدید میکند، ناشی از عوامل سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و تکنولوژی میباشد و عوامل داخلی تاثیرکمتری بر ریسک بازدهی سهام شرکتهای پتروشیمی داشتهاند. در مرحله دوم به سنجش کیفی (رتبه بندی) ریسک سیستماتیک و غیرسیستماتیک با رویکرد بازاریابی پرداخته شد. جهت شناسایی و رتبه بندی ریسکهای موجود در صنعت پتروشیمی از طریق نظرخواهی و توزیع پرسشنامه و تجزیه و تحلیل پاسخها نتایج زیر حاصل شد: پایین بودن کیفیت برخی محصولات پتروشیمی (اوره، بنزین)، نبود نظام جامع کنترل بودجه، هزینه و قیمت نهایی محصولات پتروشیمی از عوامل افزاینده ریسک غیرسیستماتیک در صنعت پتروشیمی است و همچنین افزایش صادرات محصولات پتروشیمی، خصوصی سازی و مدیریت بخش خصوصی از عوامل کاهنده ریسک غیرسیستماتیک در صنعت پتروشیمی می باشد.
    کلیدواژگان: تئوری فرامدرن پرتفوی، ریسک مشخص، ریسک نامقبول، رویکرد مالی- بازاریابی، آربیتراژ
  • سمیه بنی خدمت، موسی رضوانی چمن زمین (نویسنده مسئول)*، صمد جباری اصل صفحات 347-367

    هدف این مطالعه ارایه الگوی مدیریت استعداد نیروی کار با تاکید بر فرهنگ سازمانی در بنیاد شهید و امور ایثارگران کشور می باشد. در این پژوهش با استفاده از روش ترکیبی (کیفی-کمی) استفاده شده است، در قسمت کیفی، با استفاده از روش نظریه پردازی داده بنیاد به مصاحبه با 13 نفر از خبرگان بنیاد شهید و امور ایثارگران اقدام شد که نتایج بعد از دسته بندی شدن، در 136 کد اولیه، 40 مفهوم و 5 مقوله دسته بندی شد،که شامل، عوامل جذب استعداد، عوامل کشف و ارزیابی استعداد، عوامل توسعه استعداد، عوامل حفظ استعداد و عوامل فرهنگ سازمانی می باشد. همچنین در قسمت کمی، از مدل طراحی شده در قسمت کیفی، پرسشنامه طراحی گردید و از کارکنان بنیاد شهید و امور ایثارگران به صورت نمونه گیری تصادفی 124 نفر پرسشنامه پر گردید و با استفاده از روش معادلات ساختاری، مدل مورد نظر مورد اعتباریابی قرار گرفت.نتایج نشان داد که، عوامل جذب استعداد شامل؛کارمند یابی، تلاش برای استفاده از امکانات، کشف منابع، کشف استعدادهای مستعد، احراز هویت، مصاحبه تحصصی، بررسی سوابق علمی و اجرایی، میزان تمایل و علاقه به کار، آگاهی از سطوح سازمانی و مهیاسازی شرایط کاری می باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، فرهنگ سازمانی، بنیاد شهید و امور ایثارگران کشور، روش ترکیبی
  • مریم پورغلامعلی صداقتی، بتول مهرگان صومعه سرایی*، سید علیرضا حسینی صفحات 368-381
    مسایل موجود در رابطه دریافت نفقه زوجه از زوج ، کم توجهی و نبود راهکاری آسان و عملی از مشکلات حقوق خانواده و محاکم قضایی میباشد. تقاص یکی از راه های احقاق حق به منظور ایجاب بدهکاران در برابر طلبکاران با انگیزه پشتیبانی از بستانکارانی ایجاد شده است که برای احقاق حقوق خود، مدرکی مقبول مراجع قانونی در دست ندارند. روش انجام این پژوهش از نوع کتابخانه ای میباشد. فقها درخصوص امکان تقاص بابت نفقه از مال زوج اختلاف نظر دارند تا جاییکه معتقدند چنانچه اگر زوج در آنجا که بر او پرداخت نفقه واجب است امتناع کند، در صورتی که رجوع به حاکم شرع مقدور باشد با رجوع به حاکم، حاکم او را اجبار به پرداخت نفقه می کند . اما در صورتی که به خاطر پاره ای از مشکلات برای زوجه رجوع به حاکم شرع مقدور نباشد.صاحب مسالک در این زمینه، قایل به حق تقاص برای زوجه شده چرا که دینی است بر ذمه زوج در حق زوجه.
    کلیدواژگان: نفقه، تقاص، مقاصه، ضمان زوج
  • آمنه نجابت، مسعود تاج الدینی*، ندا فاتحی راد صفحات 377-405
    رویکرد کل گرایانه یکی از مباحث محوری جامعه شناختی می باشد که مولفه ها و شاخصه های این رویکرد آموزشی، سنخیت قابل توجهی با برخی ویژگی های آموزش جمعی در ایران دارند. هدف از اجرای روش یادگیری کل گرایانه، در نظر گرفتن یک موضوع و استفاده از آن در راستای بهبود زبان است. پژوهش حاضر با تمرکز بر جامعه زبان آموزان ایرانی، به بررسی روش جامع کل گرایانه و تاثیر آن بر خودکارآمدی و مهارت شفاهی (گفتاری) آنها پرداخته است. جامعه ی آماری این پژوهش متشکل از60 زبان آموز دختر و پسر هم سطح (پیش- متوسطه) با محدوده سنی16 تا 22 سال بودند که به روش نمونه برداری تصادفی جهت بررسی انتخاب شدند. ابزار های مورد استفاده برای جمع آوری داده های این تحقیق شامل آزمون تعیین سطح آکسفورد، آزمون جامع گفتاری بعنوان پیش آزمون و پس آزمون، پرسشنامه مرتبط برای سنجش خود کارآمدی افراد شرکت کننده و در نهایت مصاحبه بودند. نتایج پیش آزمون و پس آزمون نشان داد که مهارت گفتاری زبان آموزان تحت تاثیر این روش پیشرفت قابل توجهی داشته است و همچنین نتایج بدست آمده نشان داد که بکارگیری روش تدریس کل گرایانه می توانند اثر مثبتی بر خودکارآمدی فراگیران ایرانی داشته باشند.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی زبان، یادگیری کل گرایانه، سیاست جامعه شناسی، سیاست آموزشی، خودکارآمدی، مهارت شفاهی
  • احمد جاویدی، سید محمود مجیدی*، محمدجواد باقی زاده صفحات 382-396
    مهدور الدم به کسی اطلاق میگردد که مستحق قتل است. این ویژگی به دلیل از بین رفتن سبب عصمت یا امان و ارتکاب جرایمی که شخص را مهدورالدم می سازند. حاصل می شود. در این میان آنچه محل نزاع است تشخیص فرد یا نهادی است که شرعا و قانونا مجاز به اعمال حکم بر این افراد باشد بررسی متون و منابع فقهی نشان می دهد که از منظر فقها اصل بر این است که اقامه حدود و استیفاء مجازاتها مربوط به حاکم است، و براساس روایات متعددی، اجرای حدود از اختیارات حاکم اسلامی است و نه عامه مردم، تبصره یک ماده (302) قانون مجازات اسلامی نیز همراستا با اصل مذکور در قانون پیش بینی شده است. قتل مهدوالدم توسط افراد عادی، نارسایی های ماهوی نظیر خدشه به نظم عمومی جامعه و ضمانت اجرای مقررات کیفری شده و این در حالی است که با سیاستهای کیفری نیز تعارض دارد. بعلاوه نارسایی های شکلی را به دنبال دارد از جمله تعارض با موازین دادرسی عادلانه، حق آزادی و جلوگیری از بازداشت خودسرانه، اصل قانونی بودن دادرسی جرایم و مجازاتها. جهت جلوگیری از این نارسایی ها پیشنهاد اصلی پژوهش حاضر استناد به فتاوای غیرمشهور از جمله فتاوای مرحوم خویی در زمینه قتل مهدورالدم، اعتقاد به قتل مهدور الدم و قتل زوجه توسط زوج است که در این موارد قصاص را منتفی نمی داند.
    کلیدواژگان: مهدورالدم، سیاست کیفری، نظم عمومی، اصل قضایی بودن مجازاتها
  • فاطمه شعبانی اصل، محمد صادق فربد*، علی باصری، محمد هادی منصور لکورج صفحات 397-417
    تکنولوژی کلید فهم مراحل و الگوهای فرهنگی است. در مطالعه پیشرو با تمرکز بر روند تحولات تکنولوژی و الگوهای فرهنگی، روند تکنولوژی به همراه الگوهای فرهنگی در طول تاریخ مطالعه شده است. لذا جهت دستیابی به این هدف، از روش اسنادی بهره گرفته شده است. این پژوهش نشان داد که بر اساس نظریات مردم شناسانی همچون تایلر، فریزر، مورگان، مالینوفسکی، استراس، مارگارت مید، هریس و بودریار، تکنولوژی در پیشرفت فرهنگی تمدن می تواند کارکرد داشته باشد. اما زمانی نیز برخی تکنولوژی ها همچون رسانه ها می توانند موجب دگرگون کردن فرهنگ و یا آسیب رسانی به آن شوند. به طوری که در اقوام شکارگر و کشاورز ابزارهای ساده ای که توسط فرد بومی آن منطقه و برای هدف خاص ساخته می شد این ابزار با کاربردش در اعتقادات و باورها، اخلاقیات و دین و محیط زیست و همکاری موجب پیشرفت و تقویت آن جامعه می شد. حال آنکه در جوامع صنعتی و فرا صنعتی از جهاتی به رفاه انسان کمک شایان توجه ای نموده اما باعث تخریب محیط زیست، از بین رفتن دین و اخلاقیات شده است. نتایج پژوهش نشان داد که مطابق نظریات مردم شناسان، تکنولوژی می تواند موجب رشد الگوهای فرهنگی شود.
    کلیدواژگان: تکنولوژی، الگوهای فرهنگی، مردم شناشی، شکار، کشاورزی و صنعت
  • مهدی محمدی بیدختی، احمد بخشایشی اردستانی*، مصطفی کواکبیان، مرتضی محمودی صفحات 406-425
    یکی از ضرورت های انکارناپذیر در عرصه سیاست،بررسی عملکرداحزاب سیاسی موجوددر یک جامعه از زمان تشکیل تا پایان مسیر است.حزب جمهوری اسلامی ازجمله احزاب مهم و اساسی ایران است که با شکل گیری انقلاب انعقاد یافت و پس از یک دهه فعالیت حزبی خودرادرجامعه سیاسی ایران متوقف کرد.این پژوهش باهدف بررسی و تحلیل علل توقف فعالیت های حزب جمهوری از منظر نخبگان حزبی، صورت گرفته است. در این پژوهش از روش کتابخانه ای و مصاحبه استفاده شده است و از ده نخبه حزبی در این خصوص مصاحبه صورت گرفت. درنهایت این نتیجه حاصل شد که نخبگان و بزرگان حزب جمهوری زمانی که بین ارزش های اعضا حزب با یکدیگر، تضاد و تناقض احساس کردند،دوراه پیش روی خود دیدند.حفظ حزب و تغییر ارزش های حزب و یا متوقف کردن حزب با اولویت حفظ ارزش ها. بزرگان حزب،مسیر دوم را برگزیدند و حفظ ارزش های حزب رامهم تر از حفظ نماد حزب دانستند و این امر موجب توقف فعالیت حزب جمهوری اسلامی شد. درنهایت دلایل توقف حزب با توجه به مصاحبه صورت گرفته به این شرح است: چنددستگی اندیشه در بین نخبگان حزبی، عدم انسجام در بین اعضا، فراگیر و جبهه ای بودن، نحوه عضوگیری، عدم وجود اهداف قوی و منسجم، پراکندگی خواسته های اعضا حزب و شهادت موثرترین دبیر کل حزب یعنی آیت الله بهشتی
    کلیدواژگان: حزب، حزب جمهوری اسلامی، نخبه
  • محمدعلی حیدری*، محمد حیدری نارمندی، مسعود راعی صفحات 508-523

    رسانه های جمعی کارکردهای فردی همچون هویت یابی ، اطلاع رسانی ، تعامل اجتماعی و تفریح دارند که علاوه بر این موارد ؛ کارکردهای اجتماعی و اصلی را در بر می گیرد. این کارکردها شامل پیوستگی ، همبستگی ، تداوم ، سرگرمی و بسیج اجتماعی است . در نظام ایران رسانه ها باید بکوشند که در چارچوب هنجارهای اجتماعی، اصول اخلاقی و مبانی فقهی فعالیت داشته باشند. از جمله فعالیت های رسانه جمعی مربوط به تبلیغات رسانه ای است. تبلیغات رسانه ای با بهره مندی از رسانه های نوین و متنوعی که در راستای پیشرفت تکنولوژی به وجود آمده اند، در راستای تاثیرگذاری بر زندگی اجتماعی و حتی فرهنگ افراد واقعیتی انکار ناپذیر بوده که حتی فراتر از یک تبلیغ ساده یا پیوند دهنده و معرفی کننده فروشنده به خریدار و بالعکس است، بلکه تاثیرات عمیق و حتی بنیادی در زمینه های اجتماعی، سیاسی، اقتصاددی و فرهنگی دارد و از جمله منابع اصلی مالی در رسانه ها مطرح میشود.در مقاله حاضر به تحلیل و بررسی تکلیف رسانه های جمعی در رابطه با تبلیغات رسانه ای از منظر فقه و حقوق ایران پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: رسانه های جمعی، فقه وحقوق ایران، تبلیغات رسانه ای
  • حمید وطن خواه*، سید محسن ظریفکارفرد، حمید ضرابی، روح الله رحیمی صفحات 524-540

    درک درست از نافرمانی مدنی در حوزه حقوق عمومی مبتنی بر شناخت صحیح آن به عنوان یک پدیده اجتماعی و یک واقعیت درونی در جامعه از جهت چیستی و چرایی بروز آن و پاسخ مناسب به این پرسش است که اگر دولت ها حاکمیت بوسیله قانون را جایگزین حاکمیت قانون کنند ، مردم چگونه دولت ها را وادار به لغو یا اصلاح عملکرد خود می نمایند؟ نافرمانی مدنی یکی از شیوه های موثر در این خصوص می باشد. یافته های این پژوهش از جهت چیستی بیانگر آن است که صرف غیر خشونت آمیز بودن یک اقدام به تنهایی برای وصف نافرمانی مدنی کافی نیست و باید دارای دیگر ویژگی ها همانند آگاهانه و آشکار بودن، عدم تابعیت از قانون و پذیرش مسئولیت نیز باشد. ناعادلانه و غیر اخلاقی دانستن یک قانون یا تصمیم و آثار منفی ناشی از اعمال آن ها و حق اعمال نظارت اجتماعی بر دولت نیز پاسخی مناسب به چرایی بروز این پدیده اجتماعی است.

    کلیدواژگان: مدنی، نافرمانی، نافرمانی مدنی، تبعیت
  • علی کرم جلیل پیران، نادر مردانی*، منصور عطاشنه صفحات 555-581
    با توجه به ورود سیل آسای پناهندگان به کشورهای مختلف، اتحاد دولتها در پذیرش آنان و با انعطاف قوانین داخلی خود و اتخاذ رویکردهای دموکراتیک، علمی ، احترام به حقوق جامعه مدنی، محترم شمردن حقوق نوع انسانها، پرهیز از نوع تبعیض نسبت به این افراد و استفاده بهینه از تجربیات ارزنده دیگر کشورها و مجامع بین المللی، بسترهای لازم را برای رویارویی هرچه بهتر نسبت به پدیده پناهندگی فراهم نموده اند. هدف مقاله نشان دادن اهمیت و نقش قوانین، مقررات بین المللی و کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل و نقش کلیدی قوانین داخلی کشورها به ویژه جوامع میزبان، در بهبود شرایط مناسب زندگی پناهندگان، رشد،شکوفایی و توسعه آنان می باشد. ضرورت مدیریت پناهندگان باید در اولویت سیاست دولتهای میزبان باشد. یافته های مقاله بیانگر آن است که زمین ساز مسئله پناهندگی، شرایط دشوار، آزار و اذیت و شکنجه ای است که در کشورهای مبدا برای اشخاص ایجاد شده است. هر چه امنیت و سطح زندگی در ابعاد مختلف در جوامع مبدا توسعه یابد به همان نسبت ماندگاری ساکنان افزایش یافته است و پدیده پناهندگی کاهش می یابد. جوامع میزبان با دادن پناهندگی به یک پناهنده، تمام مسیولیتهای حمایت از پناهنده از جمله بر بازگشت داوطلبانه، انتقال به کشور ثالث و رعایت، تامین حقوق بشر پناهنده مزبور و اجازه دادن به پناهنده برای ماندن در قلمروی خود تا زمانی که راه حل پایداری برای وی به دست آید به عهده می گیرد. اهدای پناهندگی عملی ساده و انسان دوستانه مبتنی بر حق حاکمیت و استقلال دولتهاست و هیچ یک از کشورها، به ویژه کشور مبدا شخص پناهنده، نباید آن را عملی خصمانه تلقی کند.
    کلیدواژگان: حقوق، مهاجرت، قوانین بین المللی، بیگانگان، اقامت، کشور ایران
  • الهام امیری فر*، محمدعلی چیت ساز، اصغر محمدی صفحات 582-604
    زنان به عنوان بخشی از سرمایه های انسانی هر جامعه، با مشارکت سیاسی خود می توانند نقش تعیین کننده ای در اداره ی کشور داشته باشند و بنابراین توجه به رفتار انتخاباتی آنان مسئله ای مهم می باشد. با توجه به اهمیت بحث از رفتار انتخاباتی زنان، پژوهش حاضر با استفاده از روش میدانی، تکنیک پیمایش، ابزار پرسشنامه و استفاده از نرم افزارهای SPSS و Smart PLS، به دنبال پاسخ به این سوال اصلی می باشد که آیا بین ابعاد مختلف سلامت اجتماعی و رفتار انتخاباتی زنان شهر اهواز ارتباط وجود دارد؟ جامعه آماری پژوهش حاضر زنان 18 سال به بالای شهر اهواز می باشد که 384 نفر از آنها به عنوان حجم نمونه مورد بررسی قرار گرفته است.نتایج تحقیق حاکی از آن است که بین سلامت اجتماعی (35/0) اجتماعی و ابعاد آن یعنی همبستگی اجتماعی (38/0)، مشارکت اجتماعی (41/0)، انسجام اجتماعی (30/0)، پذیرش اجتماعی (27/0) و خودشکوفایی اجتماعی (35/0) با رفتار انتخاباتی زنان ارتباط مثبت و مستقیم و معنادار وجود دارد. بنابراین تمامی فرضیه های پژوهش نایید می شوند. نتایج حاصل از مدل معادله ساختاری (Smart PLS) نیز نشان دادند که متغیر سلامت اجتماعی در مجموع 55/0 از واریانس متغیر رفتار انتخاباتی زنان را تبیین می کند، با مدنظر قرار دادن مقادیر مربوط به حجم اثر شاخص ضریب تعیین این مقدار در حد متوسط (30/0) برآورد می شود.
    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، رفتار انتخاباتی، مشارکت سیاسی، زنان
  • روزبه حسین زاده*، سعید عطازاده، محمود قیوم زاده صفحات 605-626

    پورنوگرافی یا هرزه نگاری، یکی از مهم ترین جرایمی است که علیه اخلاق و عفت عمومی انجام می شود و تاثیر مستقیمی بر روی جامعه می گذارد. از این رو؛ تحلیل و تبیین جرم شناختی هرزه نگاری سایبری و نقش جامعه در مقابله و پیشگیری از آن هدف اصلی این پژوهش است. گسترش روزافزون سایت های اینترننتی و نیاز و ضرورت استفاده از اینترنت توسط کاربران که اکثریت این کاربران در کشور ما از قشر جوان تشکیل شده و سلطه فرهنگ غربی مروج اومانیسم بر فضای مجازی و ازدیاد سایت های هرزه نگار که بویژه فرهنگ های دین مدار را مورد هجوم قرار داده و مبتلا به بودن این مساله با توجه به جنگ نرم غرب علیه کشورمان می بایست جز مواردی با اولیت بالا باشد. روش تحقیق این پژوهش توصیفی- اسنادی است و اطلاعات با استفاده از منابع کتابخانه ای و سایت های اینترنتی جمع آوری شده اند.یافته های این پژوهش در پاسخ به این سوال تحقیق- علل رواج یافتن هرزه نگاری اینترنتی در جامعه ایران چه می باشند؟ نتایج تحقیق نشان می دهد؛ عوامل ساختاری، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی از مهم ترین علل شیوع هرزه نگاری سایبری می باشند. نتایج تحقیق نشان می دهد؛ تاثیر نقش بزه دیده در فرایند وقوع جرم هرزه نگاری سایبری و همچنین مجازات آن در انگلستان سبب شده تا بحث عدالت ترمیمی و کارکرد آن نسبت به این جرم بسیار پررنگ و موثر باشد.

    کلیدواژگان: هرزه نگاری، جرم شناختی، جامعه، پیشگیری
  • علی اکبر جسمانی، بابک خسروی نیا*، مهدی زارع، محمد رمضانی صفحات 627-645

    داوری در تجارت بین الملل مبنتی بر قوانین مختلف داخلی و بین المللی می باشد . به دلایل متعددی رو آوردن به داوری در تجارت بین الملل می تواند مزایای بیش تری نسبت به دخالت دولت ها و مراجع قضایی داشته باشد از این رو لازم است کشورها در راستای تسهیل داوری در این خصوص و رفع برخی موانع توجه لازم را مبذول دارند. در دهه های اخیر داوری نقشی قابل توجه در حل اختلافات روابط تجاری دارد. علت این امر را در عوامل مختلفی همچون کاهش هزینه های معاملات، تسریع در روند رسیدگی ، کاهش مداخلات قضایی و... می توان جستجو کرد. در همین راستا ممکن است در برخی موارد عواملی که قایم به شخص داور است و یا خارج از اراده او منجر شود رسیدگی عادلانه به اختلاف با اختلال روبه رو شود در این صورت قوانین و منابعی برای رفع این مشکل مد نظر قرار گرفته شده است . این پژوهش که به روش توصیفی – تحلیلی تنظیم شده است به مطالعه تطبیقی جرح داور در منابع داخلی و بین المللی و بررسی خلا ها و مشکلات موجود در این زمینه پرداخته است و در تلاش است با مطالعه تطبیقی کاستی های قابل توجه در این حوزه را چه در عرصه قوانین داخلی و چه بین المللی تبیین نماید.

    کلیدواژگان: داوری، تجارت بین الملل، جرح، مطالعه تطبیقی، اسناد بین المللی، قوانین داخلی
  • خسرو کریمی*، مصطفی ابطحی، مسعود مطلبی صفحات 646-662

    پژوهش حاضر به منظور بررسی سیاست‌گذاری قومی در نظام جمهوری اسلامی و نقش آن در امنیت و انسجام ملی به روش کتابخانه‌ای انجام گرفته است. هدف این پژوهش بررسی سیاست قومی برای حفظ امنیت و انسجام ملی می‌باشد. هر کشوری درصدد است ملتی متحد، منسجم، یکپارچه و وفادار به هویت ملی خود داشته باشد و برای رسیدن به این هدف نیازمند سیاستگذاری قومی مناسب و مدیریت حرفه‌ای می‌باشد تا بتوان در جهت تحکیم و ارتقاء امنیت و انسجام ملی گام برداشت . توسعه ناموزون در زمینه‌های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی، برخورد سلیقه‌ای و بدون توجه به سیاست‌گذاری تعیین شده قومی، از عوامل شکست سیاست‌های قومی محسوب می شوند . تلاش در جهت مشارکت سیاسی اقوام، توجه به زبان، آداب اقوام، بهره‌گیری از نخبگان قومی در مناصب و پست‌های اداری، از نقاط موفقیت آمیز سیاست‌های قومی در ایران بوده که در امنیت و انسجام ملی تاثیرگذار است. تنوعات دینی، مذهبی و قومی در برخی ادوار تاریخی و عمدتا به دلیل مداخله‌های کشورهای استکباری زمینه ساز پیدایش بحران در ایران بوده است. در صورتی که تنوع قومی و مذهبی در ایران به درستی مدیریت نشود و سیاستگذاری متناسب با آن صورت نگیرد، امنیت و انسجام ملی با تهدید مواجه می‌شود.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری، قومیت، انسجام ملی، امنیت ملی
  • علی میر جمشیدیان، نبی الله ایدر، احمدعلی حسابی صفحات 663-685

    رفتار انتخاباتی به عنوان یک کنش سیاسی بیانگر درجه ای از مشارکت سیاسی مردم در نظام اجتماعی است. مشارکت انتخاباتی یکی از گونه های مهم مشارکت سیاسی، جایگاه ویژه ای در مباحث جامعه شناسی سیاسی به صورت عام و به صورت خاص در جامعه شناسی انتخابات دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی رفتار انتخاباتی با تاکید بر الگوی AGIL پارسونز(مورد مطالعه استان ایلام) انجام شده است. روش اصلی تحقیق، پیمایشی می باشد، جامعه آماری این تحقیق تمامی افراد بالای 21 سال کلیه اقشار گروه های اجتماعی استان ایلام می باشد. بر اساس سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 1395 تعداد 425000 هزار نفر برآورد شده است که بر اساس فرمول کوکران حجم نمونه آماری 385 نفر برآورد شده، روش نمونه گیری به صورت خوشه ای چند مرحله ای و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته است. جهت بررسی پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده ، که ضریب حاصل برای تمامی بخش های پرسشنامه بالای 70% محاسبه گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار Spss و Amoos به انجام رسید یافته های پژوهش حاکی از رابطه مثبت و معنادار بین نظام های(فرهنگی، اجتماعی، شخصیتی و زیستی) و رفتار انتخاباتی شهروندان ایلام می باشد و در تحلیل رگرسیون مشخص شد که نظام فرهنگی با 61 درصد و نظام شخصیتی با 22 درصد بیش از سایر عوامل بر رفتار انتخاباتی شهروندان تاثیر مستقیم دارند.

    کلیدواژگان: رفتار انتخاباتی، نظام فرهنگی، نظام اجتماعی، نظام شخصیتی، نظام زیستی
  • غلامعباس فدایی دولت، امین روان بد *، غفار زارعی صفحات 698-723

    هدف پژوهش برآورد روش های افزایش قدرت نرم در بازیگری ایران و ترکیه در سوریه و عراق بود. برای این منظور از تحقیق کیفی (تیوری بنیانی) استفاده شد. جامعه‌ی آماری شامل تمامی اساتید رشته علوم سیاسی است که با 20 نفر از آنان مصاحبه صورت پذیرفت. در این پژوهش، از روش نمونه‌گیری هدفمند برای انتخاب نفر اول و از تکنیک گلوله برفی برای انتخاب نفرات بعدی استفاده شد. در تحلیل یافته‌ها ابتدا با مرور و بازنگری متن مصاحبه‌ها، مفاهیم و عبارات معنی‌دار استخراج شدند، سپس از تجزیه و تحلیل و کدگذاری این مفاهیم و عبارات، مقوله‌های اصلی استخراج شدند. نتایج نشان داد که دو طبقه گسترده شامل همگرایی با هنجارهای جهانی و عملکرد مسیولانه در سطح بین المللی شناسایی شدند و پنج زیرطبقه نیز عبارتند از: موقعیت جغرافیایی و استراتژیک، تاریخ و جاذبه های فرهنگی، دین و ایدیولوژی، همزیستی مسالمت آمیز، حضور در مجامع بین المللی. هر یک از این زیرطبقات یا همان مولفه‌های قدرت نرم خود شامل گویه‌هایی هستند تحت عنوان کدهای باز برجسته.

    کلیدواژگان: قدرت نرم، تئوری بنیانی، همزیستی مسالمت آمیز
  • بهرام درزی، محمود عبایی کوپایی*، قاسم پورحسن صفحات 723-736

    این مقاله با عنوان « نقدهای سهروردی بر نظریه ابن سینا در موضوع حرکت» و با ماهیت کیفی و بدون فرضیه ها و متغیرها تدوین گردیده است. سوال اصلی عبارت است از: چگونه نقدهای سهروردی بر نظریه ابن سینا در موضوع حرکت تبیین می شود؟ گردآوری داده ها کتابخانه ای، و روش تحقیق توصیفی – تحلیلی است که از ابزار منطق صوری استفاده بعمل آمده و هدف آن بنیادی و نظری است. ابن سینا خروج تدریجی شیء از قوه به فعل را حرکت نامیده و آن را در چهار مقوله کم، کیف، این و وضع جاری می دانست. قبل از ابن سینا و طبق فلسفه ارسطو، مقوله وضع در زمره پذیرنده حرکت قرار نداشت، ولی ابن سینا این مقوله را نیز به بحث حرکت اضافه نمود. سهروردی بجزء مقوله کم، با سه مقوله دیگر موافق بوده، و اعتقاد داشت مقدار جسم، که همواره در حال تغییر می باشد موضوع حرکت کمی است نه جسم مطلق. به همین دلیل، حرکت را شامل مقوله کم نمی دانست. وی همچنین، بدلیل طرد وجود هیولا، هیچگونه پیوندی میان حرکت هیولا با جسم و صورت قایل نشده است.

    کلیدواژگان: ابن سینا، سهروردی، هیولا، جسم، حرکت
  • قائم نادری، اصغر عباسی*، مهدی اسماعیلی صفحات 737-757

    این مقاله با عنوان گونه‌های پیشگیرانه سیاست های جنایی مشارکتی در گستره جرایم اقتصادی باهدف بررسی جرایم اقتصادی و نقش مشارکتی مردم و سازمان‌های مردم‌نهاد به‌عنوان سیاست های جنایی مشارکتی صورت پذیرفته است . تهیه‌کنندگان قوانین مجازات اسلامی و آیین دادرسی کیفری از اتخاذ سیاست جنایی مشارکتی در تهیه و تدوین این قوانین به دنبال تحقق اهدافی هستند که درنهایت به حل مشکلات نظام عدالت کیفری کشور ختم شده است . اجرای موفقیت‌آمیز این قوانین و رسیدن به اهداف موردنظر سیاست جنایی مشارکتی مستلزم شناخت مبانی و آثار مشارکت مردم و همچنین بسترهای لازم برای اجرایی نمودن سیاست های مشارکتی مقنن در قوانین یادشده است به‌ویژه اینکه هر دو قانون نو پا بوده و این احتمال وجود دارد که اعمال سیاست‌های مشارکتی مقنن با چالش‌ها و محدودیت‌هایی مواجه است. که این امر می‌تواند ضرورت بررسی سیاست جنایی مشارکتی را در پرتو این قوانین توجیه نماید.نظام عدالت کیفری ایران نیز تحت تاثیر تحولات علوم جنایی، توسعه‌ی مفهوم حقوق بشر و با الهام از مبانی دینی و فقهی به مصادیق متعددی از سیاست جنایی مشارکتی در قوانین مجازات اسلامی و آیین دادرسی کیفری اشاره نموده است. دستیابی به موفقیت درزمینه ی مشارکت مردمی در قلمرو عدالت کیفری منوط به‌پیش شرط‌هایی ازجمله تحولات ساختاری در نظام سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جامعه و شناخت و درک صحیح از مبانی و آثاری است که در اتخاذ سیاست جنایی مشارکتی وجود دارد.

    کلیدواژگان: سیاست جنایی مشارکتی، سازمان های مردم نهاد، جرائم اقتصادی، پیشگیری از جرم
  • آرمان رستم پور، مهدی ذو الفقاری*، ابراهیم یاقوتی صفحات 758-771
    سنت وقف از پیشینه تاریخی عمیقی در ایران برخوردار است و در طول سال های متمادی علی الخصوص پس از اسلام منشا اثرات بسیار ارزشمندی در عرصه اجتماع بوده است، امروزه با نابسامانی هایی همچون عدم هماهنگی با اقتصاد توسعه یافته امروز ، حاکمیت مدیریت سنتی و در نتیجه عدم اثربخشی و کارایی موقوفات روبروست. انجام این مهم مستلزم اموری همچون بازنگری در تعریف وقف وبهره گیری مناسب از عواید آن و افزایش حوزه اموال و نیز جواز وقف پول و استفاده از ابزار اوراق مشارکت برای احیای موقوفات و ایجاد ضمانت اجراهای موثر برای قوانین موجود و رفع خلاهای قانونی می باشد تا بتوان از عواید وقف بهره کافی برد. در خصوص نظر امام خمینی(ره) در نظارت بر موقوفات عام(نظارت استطلاعی)بر خلاف محقق اصفهانی ،ایشان معتقند است که چون وقف عام یکی از مصالح مسلمین است لذا حاکم باید از مصالح مسلمین حمایت کند ولی در موقوفات خاص با رعایت غبطه /(صغار و مجانین) در صورت تلف یا حیف ومیل اموال این گروه، دخالت حکومت الزامی ندارد.اینکه چگونه و در چه مسیری میتوان از عواید وقف در مسیر درست آن بهره برد، نیازمند کار کارشناسی و صرف عواید آن در جایگاه مناسب وقف است در غیر اینصورت از وقف در زمان ومکان مناسب آن بی بهره خواهیم ماند. حال این سوال مطرح می شود،چگونه می توان عواید موقافات را روز آمدی سازی کرد؟ این پژوهش به دنبال ارایه راهکارهایی برای حل این مشکل و برخورد ریشه ای با این مسئله بوده است.
    کلیدواژگان: وقف، موقوفات، مشارکت، اوراق وقف
  • امیرحسین وکیلی، احمدرضا بهنیافر*، یاسر روستایی صفحات 790-801

    مسئله عدالت از دیرباز گمشده بشریت بوده و برای تحقق آن در طول تاریخ هزینه های گزافی پرداخت کرده است. تمام ناملایمتی ها و نارسایی های زندگی بشر به نحوی از انحا قابل تحمل بوده و یا با آن کنار آمده است ولی بی عدالتی را برنتافته و با آن با شیوه های مختلف مبارزه کرده است.گاهی بخشی یا تمام زندگی خود را از دست داده و گاهی هم حیات خود را برای تحقق آن فدا کرده است.امام علی علیه السلام با آن شدت رعایت عدالت نه تنها صاحب منصبان خود را تحت نظر داشت بلکه منسوبین خویش را به طریق اولی نظارت و کنترل می کرد.در سیره امام علیه السلام تذکر، نظارت و بازرسی، حسابرسی و برخورد شایسته مشاهده می شود . نکته جالب در این رفتارها عدالتی است که زبانزد دوست و دشمن است.عدالت کلمه است که از آن برداشت های مختلف می شود و هرکس این کلمه مقدس را به گونه ای تعریف می کند ولی سیره امام علیه السلام سرآغاز و راهگشایی برای آزادیخواهان و عدالت جویان طول تاریخ گردید.امروزه وقتی کلمه عدالت گفته می شود اولین صورتی که به ذهن متبادر می گردد حکومت مقدس امیرالمومنین علی علیه السلام است.

    کلیدواژگان: عدالت، حاکم اسلامی، حوزه حسابرسی، امام علی، حکومت اسلامی
  • سعادت علی جلال دوست، داوود داداش نژاد دلشاد*، محمدجواد باقی زاده صفحات 802-815

    اعدام مهمترین شیوه اعمال مجازات بدنی است چرا که در آن حیات فرد دچار مخاطره شده و از بین میرود. حق حیات جدای از اینکه یک حق ذاتی و وجودی انسان است از منظر اخلاقی نیز به نظر میرسد حق حیات در اسناد بین المللی به عنوان حق برتر مطرح گردیده است و مستنبط از قواعد بین الملل نیز لغو مجازات اعدام به عنوان یک اصل و تنها به شرط ارتکاب جرایم مهم آن به صورت جزیی مورد پذیرش قرار گرفته باشد. هدف از اجرای مجازات به غیر جنبه سزادهی آن ایجاد ارعاب در فرد و بازپروری اجتماعی مجرم میباشد که در اعمال مجازات اعدام هیچکدام از این موارد به وقوع نخواهد پیوست. این پژوهش از نوع کیفی بوده و روش انجام ان بصورت کتابخانه ای مباشد. نتایج تحقیق نشان داد که اسناد بشری حقوق بین الملل به طور عام و خاص حفظ حق حیات را تبیین نموده و نقض آن را تنها در شرایط خاص قابل اجرا دانسته اند.

    کلیدواژگان: اعدام، بازدارندگی، حقوق بشر، اسناد بین المللی، میثاق حقوق مدنی سیاسی
  • فاطمه مهدوی، علی فقیهی*، محمد محسنی دهکلانی صفحات 816-828

    انسان ها روحیات متفاوت، نگرشهای مختلف و نیازهای متنوع و گوناگونی دارند و همواره در جستجوی آن هستند که به آرزوهای خویش جامه عمل بپوشانند. یکی از روش های عملی آن، در قالب معاملات می باشد. از اینرو وقتی به ماهیت معاملات توجه می شود، ملاحظه می گردد که عقود و معاملات دارای اغراض گوناگون هستند. برخی از غرض ها کسب سود است مانند بیع، برخی دیگر احسان مانند قرض و در برخی از معاملات زمینه غرر وجود دارد و برخی دیگر غیرغرری می باشند. لذا در برخی از عقود، وجود علم یک امر ضروری است و چنانچه علم نباشد غرر تحقق پیدا میکند که متعاقب آن، ضرر حاصل می شود و ضرر و غرر عقلا و شرعا منفی میباشد و آثاری همچون بطلان، فسخ و یا تدارک ضرر را به همراه دارد. البته در برخی از عقود مانند عاریه، وجود علم چندان ضرورت ندارد. چراکه ماهیت آن عقد در برابر جهل، غرر و ضرر، انعطاف دارد و اگر علم نباشد و یا علم تفصیلی نباشد، خدشه ای به معامله وارد نمی سازد. این پژوهش، موضوع ضرورت علم در معاملات، دیدگاه ها و نظرات فقیهان امامیه را بررسی نموده و در کنار فقها از دیدگاه حقوقدانان ایرانی و صاحب نظران نیز استفاده نموده است. روش تحقیق روش نظری و کیفی بوده و جنبه توصیفی و تحلیلی داشته و بر مبنای این روش، ابتدا دیدگاه های فقهای امامیه را در باب قلمرو جهل و علم از گذشتگان تا متاخرین و معاصر بررسی نموده و از دیدگاه حقوقدانان استفاده نموده و سپس ابعاد حقوقی موضوع بررسی شده است.

    کلیدواژگان: غرر، علم، معامله، فقهای امامیه، پاتولوژی جهل
  • احمد یارمحمدی، فتح الله رحیمی*، حسن خسروی صفحات 829-848

    رابطه مستقیم کار با غنای زندگی انسان فراتر از مفاهیم اقتصادی متدوال است.کیفیت کار،عامل مهمی برای تضمین تاثیر مثبت کار در توسعه است. برخی از کارها مانند کار کودک، کار اجباری و نیروی کار فعال در کار قاچاق، توسعه را به شدت تخریب می کنند. همه این موارد در جهان کار که تحت تاثیر جهانی شدن و انقلاب فناوری شاهد تغییرات سریعی است باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرند.حرکت در مسیر کار پایدار با یک ضرورت ناخوشایند مواجه است. اگر در هدایت این حرکت شکست بخوریم، قابلیتهای منفعل انسانی در نسلهای جاری و آتی فاجعه آمیز خواهد بود. کار پایدار باید از انواع دیگر کار تفکیک شود چون این نوع کار نه تنها توسعه را تقویت می کند، بلکه بعنوان اجزای اصلی توسعه پایدار اثرات جانبی منفی و پیامدهای ناخواسته مشاغل را کاهش می دهد. این نوع کار فرصتهای اشتغال را برای نسل حاضر بدون محدود کردن آن برای نسلهای آتی گسترش می دهد. تقویت توسعه از مسیر کار به تدوین سیاستها و استراتژیها در سه حوزه ایجاد فرصتهای کار، تضمین رفاه کارگران و انجام اقدامات و مداخلات هدفمند نیاز دارد.

    کلیدواژگان: کار شایسته، توسعه پایدار، انقلاب دیجیتال، کار پایدار
  • مصطفی عزیزی ارشد، اکبر وروایی*، محمدجواد جعفری، مسعود قاسمی صفحات 849-860

    نظر به سیاست جنایی افتراقی سختگیرانه امنیت مداردر جرایم امنیتی، از یک طرف و لزوم توجه به رویکرد شهروند محور در پرتو مبانی اخلاقی و انسانی از طرف دیگر ظاهرا چنان است که رویکرد عدالت ترمیمی، نمی تواندبرنامه ای جهت کاهش رویکرد عدالت کیفری صرف در برخورد با مرتکبان جرایم امنیتی داشته باشد، اما با اندکی توجه هم در بعد تقنینی و هم در عمل با توجه به برنامه های عدالت ترمیمی می توان به سمت سیاست و رویکرد شهروند محوربا عنایت به مبانی اخلاقی و انسانی در این مسیر حرکت نمود و تا حد قابل توجهی از معایب و مضرات سیاست کیفری صرف کاست . روش شناسی: تحقیق حاضر از لحاظ هدف، جزء تحقیقات کاربردی مسئله محور می باشد و از لحاظ شیوه جمع آوری اطلاعات، اسنادی بوده و اطلاعات جمع آوری شده رابه روش تحلیلی و توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهد.

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این بررسی نشان می دهد علیرغم عدم توجه قانونگذاران کشورهای مختلف به رویکرد عدالت ترمیمی در جرایم علیه امنیت ، بدلیل فواید فراوان رویکرد عدالت ترمیمی و وجود زمینه ها و ظرفیت های فقهی و قانونی عدالت ترمیمی بخصوص در قوانین ایران از جمله نهاد های توبه ، عفو و قاعده دراء، توجه به رویکرد عدالت ترمیمی در جرایم علیه امنیت مورد عنایت قرار گرفته و با اصلاحات لازم در مقررات، عدالت ترمیمی را می توان در جرایم امنیتی نیز کاربردی و تقویت نمود.

    کلیدواژگان: سیاست جنایی، عدالت ترمیمی، جرایم علیه امنیت، حقوق شهروندی، اخلاق
  • آتوسا رحیم زاده، حسین قربانیان*، امیر خواجه زاده صفحات 861-874

    صدور اقدامات تامینی در روند داوری، موضوعی حایز اهمیت است که قواعد داوری موضوع قانون آیین دادرسی مدنی و قانون داوری تجاری بین المللی و همچنین قواعد بین المللی، موضع روشن و واحدی را اتخاذ نکرده اند. طرفین قرارداد، با پیش بینی داوری، صلاحیت مستقیم دادگاه را کنار گذاشته و داور را جایگزین می کنند. در مواردی که دیوان داوری تشکیل شده است صلاحیت موازی دیوان و دادگاهی که صلاحیت رسیدگی به اصل دعوا را دارد در نظر گرفته شده است. در مواردی که هنوز دیوان تشکیل نشده است و طرفین در وضعیتی اضطراری قرار گرفته اند از طرفی انتظار برای تشکیل دیوان داوری ضرر جبران ناپذیری را برای آنها فراهم می آورد و از طرفی هم مایل به رجوع به محاکم ملی که برخلاف توافق آنها می باشد، نمی باشند. به نظر می رسد که بهترین راه حل این باشد که اگر قصد طرفین حل وفصل نهایی موضوع است در این صورت رجوع به محاکم به معنای اعراض از صلاحیت داور برای رسیدگی به ماهیت دعوا نمی باشد. این قاعده در قوانین جدید داخلی و مقررات نهادهای داوری و کنوانسیون های بین المللی منعکس شده است. و با توجه به قاعده استصحاب، دادگاه صلاحیت رسیدگی به همه موضوعات را دارد و در صورت تردید باید بقای آن را استصحاب نمود در حالی که صلاحیت داور خلاف اصل است و منوط به توافق طرفین و اعطای اختیار به داور است و در هنگام تردید خلاف این امر را باید استصحاب کرد.

    کلیدواژگان: دیوان داوری، دادگاه های ملی، صلاحیت همزمان، اقدامات تامینی، قرارداد داوری
  • محمد ذاکری، محمدرضا کاظمی گلوردی*، محسن رزمی صفحات 875-888

    قاعده لاضرر قاعده فقهی برگرفته از متن حدیث نبوی «لا ضرر و لا ضرار فی الاسلام» که بر نفی ضرر و زیان زدن به خود و دیگران در دین اسلام و حرمت آن دلالت می‌کند. قاعده لاضرر از قواعد مشهوری است که در بیشتر ابواب فقهی کاربرد دارد و در اهمیت آن گفته شده که یکی از پنج قاعده‌ای است که مسایل فقهی بر آن استوار است. «قاعده لاضرر» از جمله قواعدی است: که از سند فقهی و عقلایی معتبری برخوردار بوده و آیات و روایت متعددی بر آن دلالت دارند. و بر بسیاری از قواعد فقهی دیگر نیز «حکومت» دارد. مفاد قاعده لاضرر «مطلق» است و لذا هر نوع ضرری را شامل می‌شود. بر اساس بند 1 ماده 18 کنوانسیون 1982 حقوق دریاها: «عبور بی ضرر» حقی است که بر طبق شرایطی برای عبور کشتی-های خارجی در دریای سرزمینی به رسمیت شناخته شده است. در بند 2 ماده 19 کنوانسیون یاد شده، مواردی یازده گانه را که از «مصادیق ضرری» بوده بر شمرده است. براساس مفاد بند 1 ماده 21 کنوانسیون 1982 دریاها، دولت جمهوری اسلامی صلاحیت قانونگذاری و اجرای آنرا در آبهای سرزمینی خود دارد و می‌تواند هرگونه ضرری را از ناحیه کشتی های خارجی مانع شود.

    کلیدواژگان: خلیج فارس، حقوق دریا، آبهای سرزمینی، عبور بی ضرر، کنوانسیون 1982
  • خسرو کریمی، مصطفی ابطحی*، مسعود مطلبی صفحات 889-905
    پژوهش حاضر به منظور بررسی سیاست گذاری قومی در نظام جمهوری اسلامی و نقش آن در امنیت و انسجام ملی به روش کتابخانه ای انجام گرفته است. هدف این پژوهش بررسی سیاست قومی برای حفظ امنیت و انسجام ملی می باشد. هر کشوری درصدد است ملتی متحد، منسجم، یکپارچه و وفادار به هویت ملی خود داشته باشد و برای رسیدن به این هدف نیازمند سیاستگذاری قومی مناسب و مدیریت حرفه ای می باشد تا بتوان در جهت تحکیم و ارتقاء امنیت و انسجام ملی گام برداشت . توسعه ناموزون در زمینه های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی، برخورد سلیقه ای و بدون توجه به سیاست گذاری تعیین شده قومی، از عوامل شکست سیاست های قومی محسوب می شوند . تلاش در جهت مشارکت سیاسی اقوام، توجه به زبان، آداب اقوام، بهره گیری از نخبگان قومی در مناصب و پست های اداری، از نقاط موفقیت آمیز سیاست های قومی در ایران بوده که در امنیت و انسجام ملی تاثیرگذار است. تنوعات دینی، مذهبی و قومی در برخی ادوار تاریخی و عمدتا به دلیل مداخله های کشورهای استکباری زمینه ساز پیدایش بحران در ایران بوده است. در صورتی که تنوع قومی و مذهبی در ایران به درستی مدیریت نشود و سیاستگذاری متناسب با آن صورت نگیرد، امنیت و انسجام ملی با تهدید مواجه می شود.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری، قومیت، انسجام ملی، امنیت ملی
  • مریم نیکزاد چالشتری، علیرضا گلشنی*، مرتضی اباذری صفحات 906-921
    پژوهش حاضر به بررسی اندیشه های سیاسی خواجه نظام الملک طوسی می پردازد. در این مقاله، کوشش شده تا پس از نگاهی اجمالی به زندگی خواجه نظام الملک ، به اندیشه های سیاسی و نگرش وی به مفاهیمی همچون عدالت پرداخته شود. مسیله مهم این است که دیدگاه خواجه نظام الملک درباره شاه و فرمانروای آرمانی چیست؟ آیا این دیدگاه برگرفته از اندیشه های سیاسی ایران باستان است؟ گرچه خواجه نظام به رغم اینکه در شریعت اهل سنت و جماعت بود، اما در سیاست به خلافت اعتنایی نداشت و در نهایت سلطنت را یگانه نهاد تدبیر امور سیاسی می دانست .خواجه معتقد به دفاع و ارج نهادن به نهادهای سیاسی جاری جامعه اش بود. او در واقع هر آنچه به انتظام و ثبات اجتماعی و سیاسی در جامعه مرتبط است می اندیشد که یکی از آنها بقا و ثبات در نهاد سیاسی است که زیر ساخت و یا تشکیل دهنده ی نظام اجتماعی مورد نظر اوست.
    کلیدواژگان: اندیشه، سیاسی، نظام الملک، عدالت
  • مجتبی داودی، سید حسن ملائکه*، بهرام منتظری صفحات 922-934

    روشنفکری، حرکتی است در شکاف سنت و مدرنیته و از ایجاد شکاف و تزلزل میان این دو جهان است که اساسا زاده شده است. اندیشه روشنفکری و اصول گرایی شهید مطهری، از درون سنت دینی حاکم بر عامه مردم، نشات گرفت که در نهایت باعث بروز حرکت های عملی در تداوم انقلاب شد. روش تحقیق، به صورت تحلیلی-توصیفی و تجزیه وتحلیل اطلاعات در قالب کیفی بوده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که مبانی و ماهیت تفکر اسپرینگر، از محیطی لیبرال و رادیکال نشات گرفته که در تضاد نسبی با تفکر مطهری است که از محیطی نیمه سنتی و مذهبی؛ متبلور شده است؛ از این رو ماهیت آن نمی تواند در قالب الگوی اسپرینگر به صورت کامل، تعریف و تفسیر گردد. نتیجه تحقیق نیز نشان می دهد که به دلیل ماهیت پلورالیسم ارزشی اندیشه های اسپرینگر در مفاهیمی مثل آزادی، دموکراسی، تطبیق نظریات مطهری در قالب الگوی اسپرینگر، به صورت ناقص قابل اعمال است.

    کلیدواژگان: شهید مطهری، توماس اسپریگنز، آزادی، ولایت فقیه
  • علیرضا رضوانی گیل کلائی، علی طالع زاری* صفحات 935-949
    امروزه موضوع سیاست جنایی مشارکتی به عنوان یکی از موضوعات بسیار مهم و ضروری در دادرسی های کیفری است که نهادهای مردمی، اجتماعی و غیر دولتی را درگیر خود نموده که مبنای حاکم بر آن را می توان در نظریات جرم شناختی مختلفی همچون جرم زدایی، کیفر زدایی، قضا زدایی، برچسب زنی و عدالت ترمیمی مورد مطالعه قرار داد. سیاست جنایی مشارکتی، خود به عنوان یکی از شاخصه های مهم عدالت ترمیمی است که در قوانین کیفری نوین ایران و قوانین خاص مورد توجه بوده است. به طور کلی مبنای حاکم بر سیاست جنایی مشارکتی با هدف حمایت از بزهکار به دو صورت کنشی و واکنشی شکل گرفته، اما بر مبانی مزبور می توان ایراداتی را نیز وارد دانست. از جمله آنکه موضوع مبانی حاکم بر سیاست جنایی مشارکتی به طور کامل مورد توجه قانونگذار نبوده است. از این رو هدف از بررسی مقاله ی حاضر را می توان بررسی تمامی ضرورت ها و مبانی حاکم بر سیاست جنایی مشارکتی از منظر حقوق کیفری نوین ایران عنوان نمود.
    کلیدواژگان: سیاست جنایی مشارکتی، جرم زدایی، مبانی، کیفر زدایی، قضا زدایی، عدالت ترمیمی
  • حسین تفویضی، سیدپدرام خندانی*، سوده حامد توسلی صفحات 946-986

    در حقوق ایران نقش عوض در جنبه الزام آور بودن قراردادها وضعیت چندان مشخصی ندارد. اما، از مطالعه استقرایی عقود معین چنین استنباط می شود که در اکثریت موارد بین غیرمعوض بودن و جواز یک قرارداد و معوض بودن و لزوم آن قرارداد، رابطه منطقی وجود دارد که این موضوع تداعی کننده نوعی هماهنگی بین نظام حقوقی ایران و نظریه عوض می باشد. در مقابل در حقوق انگلیس بطور کلی قرارداد در دو صورت معتبر و لازم الاجرا شناخته می شود. صورت اول اینکه رسمی و ممهور باشد، صورت دوم اینکه عوض پشتوانه آن باشد، از آنجا که اصل بر غیر تشریفاتی بودن قراردادها است، در حقوق انگلیس عوض در تمیز قراردادهای الزام آور از وعده های صرف، نقش تعیین کننده ای دارد. بنابراین، در صورتی که نظریه عوض در حقوق ایران مورد پذیرش واقع شود، می تواند به عنوان یکی از قواعد تکمیلی در تفسیر قراردادهای خصوصی و تعیین تعهدات طرفین اثربخش باشد.

    کلیدواژگان: عوض، لزوم، جواز، قراردادها
  • علی قاسمیان*، مریم شاه نظری صفحات 950-963
    سلفی گرایی، جریانی افراط گرا است که به لحاظ تفسیری که از جامعه اسلامی دارد و نیز با خلق یا تغییر برداشت از برخی مفاهیمی چون جهاد، تکفیر، هجرت، کفر، شرک، دارالکفر و جاهلیت، در طول زمان و در برهه های مختلف دچار تغییر و تحولاتی شده است. اندیشه های سید قطب نقش فراوانی در تیوریزه شدن و گسترش تفکرات سلفی گرایی داشته است تا جایی که در بسیاری از کشورهای اسلامی مانند افغانستان، پاکستان، مصر، ترکیه و... افکار و اندیشه های سید قطب به وضوح دیده می شود. شناخت تفکرات گروه های سلفی با توجه به نقش موثر آنها در برخی حوادث منطقه ای اهمیت فراوانی دارد. با توجه به این موارد، مقاله پیش رو به دنبال پاسخگویی به این پرسش است که اندیشه های سید قطب چه تاثیری بر سلفیون جهادی داشته است؟ پژوهش حاضر بر این باور است که اندیشه های سید قطب به عنوان منبع تغذیه گروه-های سلفی - جهادی توسط برخی متفکرین اسلامی باز تولید شده و دستمایه حرکت های افراطی سلفیون جهادی گردیده است. این پژوهش به شیوه توصیفی - تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و اسنادی به نگارش درآمده است.
    کلیدواژگان: سلفیون، سید قطب، ابن تیمیه، دارالکفر، حسن البنا
  • فرزاد دیلمقانی زاده، افشین زرگر*، فاطمه کیهانلو صفحات 964-983
    دیوان داوری ایران و امریکا را می توان به عنوان الگویی از مراجع داوری بین المللی در حل وفصل اختلافات مالی با مبالغ کلان بین کشورها محسوب داشت. بیانیه های الجزایر علاوه بر ارایه راهکار حل بحران سیاسی، دربرگیرنده اسلوب حقوقی حل وفصل دعاوی حقوقی بین دو دولت بود که در این راستا دیوان داوری دعاوی ایران و آمریکا تاسیس گردید. دیوان داوری دعاوی ایران و آمریکا در سال 1981 و به منظور فیصله بحران بین جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده ناشی از اشغال سفارت آمریکا در تهران و نگهداری 52 نفر از اتباع آن کشور تاسیس شد. این دیوان مرجع داوری بین المللی موردی به شمار می رود که از صلاحیت شخصی و موضوعی برخوردار است. این دیوان داوری مهم ترین مرجع داوری حل وفصل اختلافات بین المللی در دنیا به حساب می آید. دیوان داوری دعاوی ایران و ایالات متحده ماهیت بین المللی دارد و بی تردید تابع قواعد و مقررات حقوق بین الملل است و امروزه کمتر کسی تردیدی در بین المللی بودن ماهیت این دیوان به خود راه می دهد. مهم ترین مشارکت دیوان در داوری تجاری بین المللی مجموعه گسترده سابقه قضایی است که دیوان به موجب قواعد داوری آنسیترال آن ها را توسعه داده و از خود به جای گذارده است.
    کلیدواژگان: دیوان داوری، اختلافات بین المللی، جمهوری اسلامی ایران، ایالات متحده، بیانیه های الجزایر
  • عسکر جلالیان* صفحات 984-1020
    هدف از انجام این مطالعه بررسی"حق بر زیست عاری از مواد مخدر" در کنوانسیون وین 1988 و منشور اخلاق زیستیمی باشد. این پژوهش از نوع توصیفی - تحلیلی بوده و برای جمع آوری اطلاعات از روش اسنادی - کتابخانه ای استفاده شده است.اولین سند بین المللی که الزامات و تعهداتی را برای دول امضا کننده ایجاد نموده است تا عمل تطهیر عواید نامشروع را در حوزه قوانین داخلی جرم انگاری نمایند ، کنوانسیون سازمان ملل متحد علیه قاچاق مواد مخدر و داروهای روان گردان مصوب 19 دسامبر 1988، معروف به «کنوانسیون وین» است. در این کنوانسیون تنها جرمی که می تواند موضوع جرم تطهیر واقع شود ، قاچاق مواد مخدر و داروهای روان گردان است. بر طبق بند ب ماده 3 کنوانسیون مذکور ، تطهیر عواید ناشی از جرم عبارت است از: تبدیل یا انتقال اموال با علم بر اینکه چنین اموالی ناشی از جرم قاچاق مواد مخدر می باشد یا ناشی از عمل مشارکت در چنین جرمی هستند، به منظور اختفا یا انحراف منشا غیر قانونی مال یا به منظور کمک به کسی که در ارتکاب چنین جرمی نقش داشته تا از آثار قانونی عمل ارتکابی خود بگریزد. یافته های پژوهش نشان می دهد کنوانسیون 1988 تحت صلاحیت سرزمینی و پرچمی موضوع رسیدگی به جرایم مواد مخدر را بررسی نموده است و امکان توسعه صلاحیت دیوان بین المللی کیفری به جرایم مواد مخدر وجود دارد. در صورتی که توسعه مذکور مورد شناسایی قرار گیرد برنامه ریزی های امنیتی ایران برای مقابله با قاچاق مواد مخدر متفاوت خواهد شد.
    کلیدواژگان: کنوانسیون وین 1988، جرایم مواد مخدر، سیاستگذاری امنیتی، صلاحیت دیوان بین المللی کیفری
  • علیرضا بابامحمدی، مهدی ذوالفقاری*، احمدرضا بهنیافر صفحات 1021-1033

    با مداقه در قانون عملیات بانکی بدون ربا مصوب سال 1392 و آیین نامه ها ودستورالعمل های آن مشخص می گردد که در قانون اخیر بعضی از قراردادهایی پا به عرصه وجود گذاردند که متفاوت از قراردادهای هم نام خود، در حقوق مدنی هستند که یکی از این عقود جعاله های بانکی می باشد. در بانکداری اسلامی روابط اقتصادی مردم بر اساس قراردادهای اسلامی است. از جمله روابط اقتصادی دو جانبه که بین مردم با یکدیگراز یک سو و از سوی دیگر با بانک ها در جامعه اسلامی وجود دارد؛ جعاله می باشد. اعطای تسهیلات در بانک‎ها به مردم تحت عناوین عقود اسلامی می باشد که یکی از این عقود، عقد جعاله می باشد. جعاله یک معامله فقهی بوده که در قانون ایران به عنوان یکی از عقود معین معرفی شده است. در حقوق مالزی، تسریع در آزاد سازی مجوز جهت انجام فعالیت های بانکی مطابق با شریعت، مالزی را به یک قطب رقابتی در نظام بانکداری اسلامی تبدیل کرده است. بررسی نحوه عملکرد بانک های این کشور در زمینه های مختلف با استفاده از روش های منطبق بر عقود شریعت می تواند نقش موثری در بهبود روش ها و عملکرد صنعت بانکداری اسلامی در ایران داشته باشد. در این مقاله با شیوه تحلیلی و توصیفی به بیان چارچوب های حاکم بر عقد جعاله از منظر بانکداری اسلامی و با رویکرد تطبیقی با حقوق کشور مالزی پرداخته ایم.

    کلیدواژگان: عقد، جعاله، بانکداری اسلامی، جاعل، جعل، حقوق ایران، حقوق مالزی
  • سید ابوالفضل حسینی نیا*، شهرزاد بذرافشان، اذر اسکندری، رحمت الله امیر احمدی صفحات 1034-1053
    هویت به عنوان یکی از مهمترین مفاهیم علوم اجتماعی، تحت تاثیر عوامل گوناگونی است که سرمایه فرهنگی و اجتماعی از مهم ترین این عوامل در شکل گیری و بازتعریف آن است. این پژوهش با هدف مطالعه تاثیر شاخص های سرمایه اجتماعی و فرهنگی بر هویت ملی جوانان به روش پیمایشی انجام شده است که طی آن 390 نفر از جوانان ساکن مناطق شرق گلستان با استفاده از ابزار پرسشنامه مورد مطالعه قرار گرفته اند یافته های پژوهش نشان می دهد میانگین سرمایه اجتماعی و فرهنگی در جامعه مورد مطالعه به ترتیب 3 و 1.55 از 5 است که نشان از سرمایه اجتماعی بالاتر از متوسط و سرمایه فرهنگی ضعیف و پایین تر از حد متوسط است.نتایج حاصل از آزمون ضریب همبستگی پیرسون ،وجود رابطه بین شاخص های سرمایه اجتماعی با هویت ملی و اجتماعی را تایید می کند اما رابطه بین شاخص های سرمایه فرهنگی با هویت ملی تایید نشدکه اساسا می تواند ناشی از ضعف سرمایه فرهنگی موجود در بین جوانان این مناطق باشد. همبستگی بین سرمایه اجتماعی با ا بعاد ملی، مدرن و دینی هویت اجتماعی جوانان، متوسط و مثبت است اما این رابطه با بعد قومی هویت اجتماعی جوانان قوی تر و مثبت تر است.نتایج آزمون تحلیل مسیر نیز نشان داد ،ابعاد سرمایه اجتماعی رابطه مستقیم و معناداری با هویت اجتماعی پاسخگویان دارد نتیجه آن که برای تقویت هویت ملی ضروری است شاخص های سرمایه اجتماعی بویژه عاملیت اجتماعی، احساس امنیت و تحمل تنوع مورد توجه بیشتری قرار گیرند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه فرهنگی، هویت ملی، جوانان، گلستان
  • علی اکبر جسمانی، بابک خسروی نیا*، مهدی زارع، محمد رمضانی صفحات 1054-1071
    داوری در تجارت بین الملل مبنتی بر قوانین مختلف داخلی و بین المللی می باشد . به دلایل متعددی رو آوردن به داوری در تجارت بین الملل می تواند مزایای بیش تری نسبت به دخالت دولت ها و مراجع قضایی داشته باشد از این رو لازم است کشورها در راستای تسهیل داوری در این خصوص و رفع برخی موانع توجه لازم را مبذول دارند. در دهه های اخیر داوری نقشی قابل توجه در حل اختلافات روابط تجاری دارد. علت این امر را در عوامل مختلفی همچون کاهش هزینه های معاملات، تسریع در روند رسیدگی ، کاهش مداخلات قضایی و... می توان جستجو کرد. در همین راستا ممکن است در برخی موارد عواملی که قایم به شخص داور است و یا خارج از اراده او منجر شود رسیدگی عادلانه به اختلاف با اختلال روبه رو شود در این صورت قوانین و منابعی برای رفع این مشکل مد نظر قرار گرفته شده است . این پژوهش که به روش توصیفی - تحلیلی تنظیم شده است به مطالعه تطبیقی جرح داور در منابع داخلی و بین المللی و بررسی خلا ها و مشکلات موجود در این زمینه پرداخته است و در تلاش است با مطالعه تطبیقی کاستی های قابل توجه در این حوزه را چه در عرصه قوانین داخلی و چه بین المللی تبیین نماید.
    کلیدواژگان: داوری، تجارت بین الملل، جرح، مطالعه تطبیقی، اسناد بین المللی، قوانین داخلی
  • همایون علی حسینی، حمیدرضا علی کرمی، رسول احمدی فر صفحات 1072-1088

    در نظام های حقوقی آزادی های فردی مورد توجه بوده است امروزه اشخاص اعم از حقیقی و حقوقی در فضایی مجازی فعالیت های گسترده ای را انجام می دهند محتوای و داد های مبادله شده توسط اشخاص و ذینفعان در این فضا تولیدو حمل می شود باید دارای حرمت ،امنیت و حریم خاص باشند که نقض آنها تبعاتی برای کنشگران آن بوجود می آورد لازم است مسولیت مدنی اشخاص در این فضا بررسی و با مقررات و مصوبات حاکم بر مجامع بین المللی تطبیق داده شده و برای حفظ و کرامت این جایگاه و حرمت آن راهکارهایی اتخاذگردد.تعاریف مختلفی از داده ،امنیت ،حریم اشخاص و محتوا درمقررات و عرف جامعه وجود دارد. امور مذکور از جمله حقوقی به شمار می رود که لازم است تمامی انسان ها در هر حکومتی با آن آشنا باشند زیرا با آگاهی از آنها ، امنیت شهروندان رعایت خواهد شد، ضمن این که دولت ها نیز در این زمینه سهم عمده ای بر عهده دارند. ازجمله تکالیف دولتها و نظامهای حقوقی، به روز کردن قوانینی است که در حوزه حریم شخصی شهروندان وضع شده اند، مواردی از جمله پرهیز از شنود مکالمات تلفنی با تامین امنیت فضای مجازی، همگی جزو مصادیق حریم خصوصی شهروندان است و قانونگذار مکلف است نظام حقوقی ویژه ای را درباره آنها تدوین نماید.

    کلیدواژگان: امنیت، داده، مسئولیت مدنی، نقض حریم شخصی، فرآیند تولید
  • بیتا تورانی، منصور عطا شنه، مریم مرادی صفحات 1089-1112

    در روند کنونی حقوق بین الملل، توسعه بهره برداری انرژی حاصل از منابع انرژی های تجدید پذیر رشد چشمگیری داشته است. در همین زمینه اسناد بین المللی به منظور تنظیم سیاست های زیست محیطی و انرژی کشورها تصویب شده. این مقررات در گستره وسیعی از اسناد لازم الاجرا تدوین شده اند. پراکندگی اسناد بین المللی با وضعیت نامعین اصول و قواعد حقوق بین الملل درباره جنبه های حقوقی توسعه و ضرورت منابع انرژی تجدید پذیر و بررسی رویکرد حقوق بین الملل به انرژی های تجدید پذیر را توجیه می کند. تامین خدمات انرژی پاک جهت نیل به اصل توسعه پایدار ،افزایش سطح آگاهی ، استفاده از محیط زیست سالم از اهداف هزاره پیش رو بر مبنای کاهش نیمی از فقر در جهان بوده است که بدون توجه به مقوله استفاده از انرژی های پاک ممکن نخواهد بود .افزایش انرژی گرمایی خورشید درون جو زمین با افزایش دمای اتمسفر به دلیل تبعات استفاده بی رویه بشر از سوخت های فسیلی باعث تغییر نظام سیستم های اقلیمی آب وهوایی است .بنابراین مصرف مقوله انرژی در جهان علی رغم داشتن نقشی اساسی و محوری با چالشی بزرگ در قرن 21 و هزاره سوم روبرو است به طوری که برخی کارشناسان محیط زیست و برنامه ریزان توسعه پایدار معتقدند؛ با کاهش دو هدف اساسی فقر و جلوگیری تشدید آلودگی ناشی از مصرف سوخت های فسیلی می توان زندگی بر کره ی مسکون را ادامه داد . این نوشتار با توجه به اهمیت توسعه انرژی های تجدیدپذیر به مثابه مسیله ای با ابعاد جهانی به بررسی نقش ضرورت کاربرد واستفاده اخلاقی و حقوقی در این زمینه میپردازد.

    کلیدواژگان: انرژی های تجدید پذیر، انرژی های نو، اخلاق و حقوق، حقوق انرژی، هزاره سوم
  • ابوالفضل اخوان، وحید رشیدوش*، محمد همایون سپهر صفحات 1113-1140

    هدف این پژوهش مطالعه مردم شناختی فضاهای گردشگری فرهنگی خوراک در شهرستان ارومیه است. امروزه گردشگری بعنوان یک صنعت و یک فعالیت اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی برای موفقیت نیازمند آن است که فضاهای فرهنگی و حتی خود گردشگران از نظر مردم شناختی مورد مطالعه و تحلیل قرار بگیرند. شناسایی جنبه های مردم شناختی و عوامل مرتبط با این موضوع امر برنامه ریزی و توسعه صنعت گردشگری فرهنگی را با موفقیت مواجه خواهد کرد. خوراک به عنوان یک پدیده فرهنگی واسطه ای است که دامنه وسیعی از مطالعات فرهنگی را با هم مرتبط می کند. فعالیت گردشگری فرهنگی برای بقا و تعامل پایدار نیازمند آن است که همه جنبه های مردم شناختی فضاهای گردشگری فرهنگی که به عنوان مقاصد گردشگری مورد بازدید قرار می گیرند را به خوبی بشناسد. تحقیق مردم نگارانه و از نوع کیفی است. از مشاهده مشارکتی و مصاحبه جهت گردآوری داده ها استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که شهرستان ارومیه با طبیعت سرسبز و تنوع گیاهان زیاد، به همراه فرهنگ و دانش بومی غنی اقوام آذری، از بستر و ظرفیت مناسبی برای گردشگری فرهنگی در زمینه خوراک برخوردار می باشد. توجه و شناخت جنبه های مردم شناختی فضاهای گردشگری فرهنگی شهرستان ارومیه عامل موثر در رونق گردشگری و مبادلات فرهنگی خواهد بود.

    کلیدواژگان: مطالعه مردم شناختی، فضاهای فرهنگی گردشگری، خوراک
  • محمدعلی سلامی، حمید پیشگاه هادیان*، محمد علی خسروی، حبیب الله ابوالحسن شیرازی صفحات 1141-1165
    از جمله عوامل نقش آفرین در راستای امنیتی کردن اقلیت های دینی در جمهوری اسلامی، تحرکات کشورهای متخاصم و مجامع و محافل بین المللی و عمدتا حقوق بشری می باشند که از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی، از اقلیت های دینی به عنوان حربه ای بهره-برداری کرده اند. اقلیت های دینی شناخته شده در قانون اساسی، نقش کم نظیری برای تحکیم ثبات و انسجام ملی و هویتی داشته-اند، به همین دلیل بیگانگان تمام تلاش خود را معطوف نموده اند تا به بهانه دفاع از حقوق اقلیت های دینی، به واگرایی آنها دامن زده و سپس زمینه های امنیتی شدن این اقلیت-ها را فراهم سازند. کشور ایران، سرزمینی پهناور و متشکل از اقوام، نژادها، مذاهب و ادیان مختلفی است . این مجموعه به مثابه یک پازل به درستی کنار یکدیگر قرار گرفته اند. از جمله پازل ایران بزرگ، اقلیت های دینی مسیحیت، یهود و زرتشت می باشند. به دلایل مذکور معارضین جمهوری اسلامی اعم از اپوزیسیون و کشورهای بیگانه با جوسازی یا با توسل به مجامع و محافل بین المللی حقوق بشری، بر موضوع امنیتی سازی اقلیت های مختلف، بویژه اقلیت های دینی در کشور تاکید ورزیده-اند. هرچند که به همت نگاه همراهانه اقلیت های دینی قانونی، همواره ناموفق بوده اند. این پژوهش به دنبال آگاه سازی همگان از نقشه های بیگانگان برای امنیتی سازی این اقلیت ها و ارایه راه کار برای تقویت همگرایی هرچه بیشتر آنها می باشد. در پژوهش حاضر از روش کتابخانه ای و نظرات صاحب نظران بهره برداری شده و یافته ها نشان داد که علیرغم تلاشهای بی شمار، دول مذکور توفیقی حاصل نکرده اند
    کلیدواژگان: اقلیت دینی، امنیتی کردن، حقوق اقلیت های دینی
  • قاسم رنجبر*، حسین سوری صفحات 1166-1185
    برنامه هسته ای ایران، از نظر غرب ظرفیت آن را دارد که منجر به دستیابی به سلاح هسته ای شود. لذا این برنامه، همراه با غرب ستیزی جمهوری اسلامی، برای غرب و به ویژه آمریکا همواره یک تهدید امنیتی تلقی می شده است. غرب برای محدود کردن ظرفیت هسته ای ایران دو رویکرد کلی را دنبال کرده است: راه حل مسالمت آمیز یا اقدامات تنبیهی و برخورد نظامی. باراک اوباما رییس جمهور آمریکا راه حل نخست که منطبق با منشور ملل متحد بود را پذیرفت. این دیدگاه بر چند جانبه گرایی و نقش سازمان های بین المللی(امنیت نهادگرا) تاکید داشت. مذاکرات میان ایران و شش قدرت جهانی نهایتا به امضای توافق «برنامه جامع اقدام مشترک» یا همان «برجام» انجامید. با توجه به اینکه این توافق مربوط به امنیت بین المللی بود، عین توافق در شورای امنیت سازمان ملل به تصویب رسید. ترامپ رییس جمهور بعدی آمریکا برجام را خلاف منافع ملی دانست و به طور یکجانبه از آن خارج شد. این تحقیق با استفاده از روش تحلیلی - توصیفی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای به دنبال پاسخ به این سوال است که خروج آمریکا از برجام چه تاثیری بر نظم امنیتی جهانی گذاشته است؟ نتایج تحقیق ما را به این امر رهنمون می سازد که اقدام آمریکا در زمینه خروج از برجام به عنوان یک معاهده بین المللی که به تصویب شورای امنیت سازمان ملل نیز رسیده بود، باعث حرکت نظم جهانی از امینیت نهادگرا به سمت نظم امنیتی هژمونیک شده است.
    کلیدواژگان: برجام، آمریکا، امنیت نهادگرا، امنیت هژمونیک
  • مرضیه شیخ محمدی، محسن محبی*، ابراهیم تقی زاده صفحات 1186-1204
    بعد از انعقاد قرارداد داوری و یا شرط داوری یکی از مسایل قابل طرح این است که چه کسی طرف مناسب توافقنامه است و شخص ثالثی که طرف قرارداد یا به اصطلاح "امضا کننده" قرارداد و یا تواف داوری نیست، ممکن است ملزم به داوری باشد و یا خیر. هدف از این مقاله تحلیل این مسیله با روش تحلیلی و توصیفی و بیان نظام های حقوقی و آموزه های حقوقی مختلف در حوزه های قضایی در این حوزه است. در این میان برخی از دادگاه ها و یا دیوان های داوری با استناد به مجموعه اصولی در این حوزه توافق طرفین در مورد داوری را قابل تعمیم به شخص ثالث می دانند و معتقدند یک اصل جدید از داوری تجاری بین المللی بوجود آمده است. آنچه در این مقاله مورد توجه خواهد بود، بررسی حقوق برخی از کشورهای اتحادیه اروپا (فرانسه، انگلیس، سوییس، آمریکا، اسپانیا، سوید) و حقوق ایران در این حوزه است. به نظر می رسد در حالیکه در حقوق بین الملل این مسیله با استناد به مستندات حقوقی متعدد مورد قبول واقع شده است؛ در حقوق ایران در این حوزه آرای متعارض و متناقضی وجود دارد و رویه واحدی در این خصوص حاکم نیست. به نظر می رسد در بسیاری از نظام های اروپایی تسری شرط داوری پذیرفته شده است امری که در حقوق ایران هنوز محل تردید و تامل است.
    کلیدواژگان: شرط داوری، شخص ثالث، فرانسه، انگلیس و سوئیس، تسری داوری به ثالث
  • سمن اللهویسی*، شهیندخت پیروزی، نادره پیروزی صفحات 1222-1236
    ثبات سیاسی همواره یکی از دغدغه های اصلی اندیشمندان و محققین سیاسی بوده است،در واقع یکی از کارکردهای اندیشه سیاسی کوشش برای به دست آوردن ثبات سیاسی است.ا ثبات سیاسی عاملی است که باعث می شود تا یک سلسله یا ساختار سیاسی دوام گسترده ای در عرصه عینیت یابد. بقای یک سیستم را در حفظ ثبات سیاسی آن دانست . ابن خلدون جزء نخستین اندیشه مندان جهان اسلام است که به ماهیت دولت پرداخته است در واقع وی به دنبال فهم دقیق از ماهیت دولت است. وی با نگاهی جامعه شناسانه درصدد آن است تا ماهیت دولت را درک کند و در کنار آن به دنبال ارایه ی مدلی برای شکل گیری و سقوط دولت ها است.اساسی ترین مفهوم مورد نظر برای ثبات سیاسی در اندیشه ی ابن خلدون مفهوم عصبیت است،این مقاله کوشش می کند تا با شرح ابعاد مختلف تفکرات ابن خلدون به درک از مفهوم ثبات و بقای سیاسی در اندیشه او دست یابد.
    کلیدواژگان: ابن خلدون، ثروت، ستم، عصبیت، عمران
  • شهره شهریاری، رضا شیرزادی*، حسینعلی نوذری صفحات 1237-1259
    دولت پرحضورترین واقعیت تجربه انسانی و ترکیبی عظیم از واقعیات مرتبط با نیروها، قدرت ها و نهادها است. دولت عالی ترین مظهر رابطه قدرت و حاکمیتی است که در همه جوامع وجود داشته است. مهمترین وجه حاکمیت دولت، وضع و اجرای قوانین در جامعه است. در برخی از نظریه های دولت بر وجه اجبار آمیز دولت ها تاکید شده است. برخی ریالیست های سیاسی و مارکسیست ها، دولت را ابزار اجبار تلقی نموده اند. در تقسیرهای متاخر، دولت به عنوان موسسه تامین رفاه و آسایش توصیف شده است. . یکی از دیدگاه های تاثیرگذار دولت بر جوامع، از دیر باز تا امروز، دیدگاه کارل مارکس بوده است. در اندیشه مارکس مفهوم دولت مبتنی بر سه نظر مختلف: دولت به عنوان ابزار سرکوب طبقه کارگر، دولت به منزله داور یا میانجی، و در نهایت دولت به عنوان تابعی از متغیر زیربنای اقتصادی، می باشد. همچنین در این دیدگاه، دولت در نظام سرمایه داری مانند ابزار تحکیم بخش این نظام عمل می کند و با پیروزی پرولتاریا و تا زمان شکل گیری کمونیسم، وجود آن امری ضروری، و پس از آن، حذف دولت مد نظر است. در نتیجه به نظر می رسدکه در دیدگاه مارکس با توجه به تعابیر مطرح شده مفهوم دولت به لحاظ ایفای نقش متفاوت، به لحاظ ضرورت وجودی در کوتاه مدت دارای امکان بقاء و اما تداوم وجود آن امکان پذیر نمی باشد.
    کلیدواژگان: دولت، جامعه، فلسفه سیاسی، کارل مارکس
  • حسین محبی شیخلری، محمود قیوم زاده*، سعید عطازاده صفحات 1260-1274
    در نتیجه خشونتهای ارتکابی علیه اقلیت قومی مسلمانان روهینگیا در کشور میانمار، هزاران نفر از آنان در سطح ایالت راخین در اردوگاه ها آواره و بی خانمان شدندکه این وضعیت به وضوح نشان دهنده هدف مسببین این واقعه یعنی پاکسازی قومی مسلمانان است. با توجه به اینکه بر اساس اصول پذیرفته شده حقوق بینالملل کیفری، مفهوم پاکسازی قومی از یک طرف با جنایات علیه بشریت، تبعید و انتقال اجباری و از طرف دیگر با نسلزدایی مرتبط است، لذا ورود دیوان بین المللی کیفری در رسیدگی به این جرایم ضرورت دارد. از همین رو در این پژوهش ضمن بررسی مشخصه های این جرایم بر اساس اصول و مقررات حقوق بینالملل کیفری و تطبیق آنها با واقعیات موجود در خصوص خشونت علیه مسلمانان روهینگیا، مصادیق دیگری از جرایم ارتکابی را عنوان کرده و آن ها را تشریح خواهیم کرد و سپس به کارکرد دیوان کیفری بین المللی در رسیدگی به این جرایم خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: پاکسازی قومی، جنایت علیه بشریت، دیوان کیفری بین المللی، مسمانان روهینگیا، نسل کشی
  • امین اویسی کهخا، محمد رضا کیخا*، امیر حمزه سالارزائی صفحات 1275-1294
    از جمله عناصر مهم مبانی استنباط احکام، تابعیت احکام اسالمی از مصالح و مفاسد است. توجه به نقش مصلحت و مفسده در تحدید و توسعه احکام زنان قابل بررسی است. در جهت بررسی و تبیین این موضوع، به موجب تحقیق حاضر که به روش توصیفی - تحلیلی و با هدف بررسی نقش عنصر مصلحت در قبض و بسط احکام زنان انجام گرفته، احکام شرعی تابع مصالح و مفاسد است؛ چنان که احکام حکومتی نیز در راستای تامین مصالح اجتماعی جامعه اسلامی می باشد. نتایج تحقیق بیان می دارد که احکام شرعی تابع مصالح و مفاسد است؛ چنان که احکام حکومتی نیز در راستای تامین مصالح اجتماعی جامعه اسلامی می باشد. در فقه اسلامی احکام فراوانی درباره زنان وجود دارد. احکامی مانند وجوب پوشش، نصف بودن سهم الارث زن نسبت به سهم الارث مرد، نصف بودن دیه زن نسبت به دیه مرد، معادل بودن شهادت یک مرد در محاکم با شهادت دو زن، وجوب تمکین زن در برابر شوهر، لزوم اجازه شوهر در خروج از منزل و نذر، بهره مندی زن از مهریه، نفقه و... . که دارای مصلحت و مفسده می باشد. احکام الهی بر ملاکات و مصالحی استوار بوده که نوعا دایمی است و در جریان زمان، دستخوش دگرگونی نمی گردد.
    کلیدواژگان: احکام حکومتی، مصلحت و مفسد، تحدید و توسعه، زن و خانواده
  • بهمن مرادیفر، حسین شیخ الملوک (نویسنده مسئول)*، فرامرز باقرآبادی صفحات 1295-1313
    بحث مقابله با حوادث طبیعی همواره یکی از دغدغه های مهم بشر در طول تاریخ بوده است. موضوع مدیریت کارآمد پیامدهای این حوادث و اینکه چگونه می توان کمترین آسیب های جانی، مالی و روانی را پس از وقوع حوادث طبیعی و از جمله زلزله شاهد بود، از جمله مسایلی است که ذهن علمای علوم طبیعی و علوم اجتماعی را به خود مشغول داشته است. از جمله رشته های علمی مهم در بحث مدیریت پیامدهای حوادث طبیعی، حوزه حقوقی و نقش حقوقدانان در ایجاد بستر های حقوقی لازم است. به عنوان مثال وجود مکانیزم های حقوقی موثر می تواند بستری مناسب در جهت افزایش مسیولیت سازمان های ناظر همانند راه و شهرسازی، شهرداری ها، نظام مهندسی و بیمه ها ایجاد نماید و بدین ترتیب امکان پیشگیری و مدیریت بحران ها را تقویت نماید. لذا مهمترین هدف مقاله حاضر را می توان آشنای با وظایف سازمان های ناظر و تقویت مبانی حقوقی نظارت کارآمد دانست. در پایان باید گفت که یافته های این تحقیق به ما نشان می دهد که برای پیشگیری و تقویت مدیریت در زمان وقوقع بحران ها می بایست اولا برای گزارشات مهندسین ناظر مهلت و ضمانت اجرای حقوقی تعریف شود، ثانیا اعمال سریع تصمیمات کمیسیون ماده صد می بایست به عنوان یک رکن شبه قضایی در شهرداری ها مورد توجه قرار گیرد، ثالثا راستی آزمایی نظارت مهندسین ناظر سازه در خصوص مقاوم سازی و تقویت مبانی حقوقی برخورد با مهندسین متخلف در دستور کار قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مسئولیت دولت، ناظران ساختمانی، زلزله، حوادث پیش بینی نشده، شهرداری، نظام مهندسی، بیمه
  • امیر رضائی گیل کلایه، علی چهکندی نژاد*، ابراهیم تقی زاده صفحات 1314-1337
    یکی از اقدامات خیر خواهانه که در اسلام بدان بسیار تاکید شده ، سنت حسنه وقف می باشد . برتری بعد معنوی وقف نسبت به سایر شیوه های انتقال اموال نه تنها موجب ارضای وجدان اشخاص بلکه به فرموده بزرگان دین ، موجب اجر و ثواب اخروی نیز خواهد شد . لازمه حفظ و بقای این نهاد مهم حقوقی و اقتصادی ،بررسی زوایا و ابعاد مختلف آن و سعی در تطبیق آن با مقتضیات زمانی و مکانی می باشد. یکی از مباحث اختلافی در بحث وقف ،امکان پذیری وقف پول می باشد ، با این توضیح که آیا یک شخص با نیت کاهش فقر ، ایجاد پیشرفت اقتصادی و ایجاد اشتغال در جامعه می تواند پول خود را وقف نماید ؟جهت پاسخگویی به این سوال در این پژوهش در ابتدا به بیان کلیات و سپس به بررسی نظرات مختلف فقهای شیعه و سنی خواهیم پرداخت . در نهایت نیز جهت امکان تحقق آن در حقوق ایران شیوه های مختلف وقف پول در انگلیس و برخی کشورهای اسلامی را بیان می نماییم چرا که بر این باوریم مطالعه تطبیقی می تواند راهکارهایی ارایه نماید که در بسیاری موارد امکان بهره برداری عملی از موضوعی خاص همچون وقف پول در نظام حقوقی داخلی میسر گردد .
    کلیدواژگان: وقف پول، وقف، پول، وقف درهم و دینار، صندوق وقف
  • احسان قمری*، فرشاد مومنی، سید احسان خاندوزی، اصغر بالسینی صفحات 1338-1366
    در دهه اخیر، بازنگریهای مهمی در مباحث سیاستگزاری اقتصادی رخ داده است و به دو مقوله اقتصاد سیاسی با هدف یافتن راهکاری برای اصلاح دولت و سیاست صنعتی با هدف افزایش رقابت بخش صنعت و صنعتی شدن توجه بیشتری شده است. بررسی اینکه چگونه کشورها در تمامی سطوح توسعه می توانند پاسخ سازنده ای به چالشهای معاصر (اشتغال زایی، کاهش فقر، مشارکت در انقلاب فناورانه و زنجیره های ارزش و...) بدهند؛ بدون استفاده از سیاست صنعتی هدفگیری شده دشوار است. استراتژی صنعتی شدن مبتنی بر صادرات که در برخی از موارد از آن به عنوان رشد مبتنی بر صادرات نیز نام برده می شود عبارت است از نوعی سیاست اقتصادی و تجاری که هدف آن سرعت دادن به فرایند صنعتی شدن یک کشور از طریق صادرات کالاهایی است که در آن دارای مزیت نسبی است. .توسعه صادرات به دو دلیل اهمیت دارد. دلیل اول این است که رشد مبتنی بر صادرات می تواند برای کشور منابع فراهم کند، به این صورت که به کشور اجازه می دهد تا جایی که مواد و امکانات برای صادرات اجازه دهد کسری تراز تجاری خود را ترمیم کند و علاوه بر آن بدهیهای خارجی خود را نیز پرداخت نماید. دلیل دوم که اهمیت بیشتری نیز دارد این است که این استراتژی سبب می شود بهره وری در کشور رشد کند و چرخه صادرات در پی آن ادامه داشته باشدمشکل اصلی در استراتژی توسعه صنعتی کشور ، نوسان این استراتژی و تغییر جهت گیریهای مداوم دولت (ناشی از ضعف برنامه ریزی) است در این تخقیق ، متغیرهای اقتصادی اثرگذار بر توسعه صنعتی مبتنی بر صادرات ، استخراج شده است
    کلیدواژگان: دولت توسعه گرا، سیاست صنعتی، صنایع راهبردی نوید بخش، رانت مولد، مقرراتگزاری توسعه گرا، استراتژی توسعه صنعتی صادراتگرا
  • مهدی جهانیان، تحفه قبادی لموکی*، رضا شافعی، حسین حاجی بابایی صفحات 1339-1368

    چکیده در سال های اخیر، صنعت خدمات مخابراتی ایران علی رغم رشد سریع، با ورود اپراتورهای مختلف، فضای جدیدی به خود دیده و تغییرات عمده ای را تجربه می کند. در چنین بازار رقابتی، استفاده از شیوه های سنتی و ناکارآمد بازاریابی دیگر جوابگوی سطح رقابت نیست و شرکت ها جهت حفظ و ارتقاء جایگاه خود، به ناچار باید به سمت رویکردهای نوین بازاریابی روی آورند. یکی از رویکردهای جامع و موثر بازاریابی که در سال های اخیر رواج بیشتری یافته است، بازاریابی کل نگر می باشد. در این رویکرد همه چیز مهم است و مدیران بازاریابی تمام جوانب را در قالب مدلی واحد تجمیع کرده و هماهنگی مناسبی در ابزارهای مختلف بازاریابی ایجاد می کنند. این پژوهش با هدف شناسایی عوامل و مولفه های بازاریابی کل نگر در بخش خدمات مخابراتی انجام شده است. رویکرد این پژوهش از نظر هدف اکتشافی و از نظر روش انجام، کیفی، می باشد. جهت شناسایی عوامل موثر بر بازاریابی کل نگر در بخش خدمات مخابراتی از روش تحلیل مضمون (تحلیل تم) استفاده گردید. جامعه آماری پژوهش شامل اساتید دانشگاهی و مشاورین برجسته حوزه های مدیریت بازاریابی و همچنین مدیران ارشد شرکت های ارایه دهنده خدمات مخابراتی است. نمونه گیری با روش هدفمند و گردآوری داده ها با انجام 11 مصاحبه نیمه ساختاریافته تا رسیدن به اشباع نظری انجام گرفت.جهت تحلیل کیفی مصاحبه ها، با استفاده از کدگذاری باز، محوری و گزینشی، مفاهیم اصلی در قالب 130 کد مرتبط با 43 مفهوم، 19 تم فرعی و 5 تم اصلی شناسایی گردید.

    کلیدواژگان: بازاریابی کل نگر، خدمات مخابراتی، تحلیل تم
  • علی توانایی، علی چهکندی نژاد*، طوبی صادقی صفحات 1367-1391
    تبلیغات تجاری را می توان یکی از ابزار قوی برای رشد و توسعه و رسیدن به سود برای سازمانها و افراد قلمداد کرد که توجه بیشتر آحاد جامعه نیز بر این موضوع در تجارت معطوف شده است هدف و محتوای تبلیغات تجاری ارایه راهبردی است که بتواند مصرف کننده و خریدار را به نقطه ای برساند که جذب این تبلیغات شود و خرید انجام دهد سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که آیا سازمانهای تجاری و افراد دخیل در کسب و کار جامعه می تواند از هر روشی برای تبلیغات بهره ببرند؟ و آیا اصولی وجود دارد که مناسب ترین و صحیح ترین روش تبلیغات را برای پیروی افراد نشان دهد؟ این سوالات و سوالاتی از این قبیل باعث شد تا ما در این تحقیق با روش توصیفی - تحلیلی به بررسی اصول حاکم بر تبلیغات تجاری از منظر فقهی بپردازیم و راه هایی که اسلام در این زمینه مد نظر دارد را مورد واکاوی قرار دهیم.
    کلیدواژگان: اخلاق، تجارت، تبلیغات، تلویزیون، اسلام
|
  • Leila Rahmatipour* Pages 1-35

    It is clear that today energy has become one of the factors affecting the global economy and a tool to ensure national interests and security and economic development of the world, which as a result has opened a special place in power relations in the contemporary world system and access to energy resources for all. The levels of hierarchy of world power have become strategically important. Meanwhile, Iran is located in the center of the world's strategic energy oval and with the world's second largest source of crude oil and natural gas, has an important position in the field of global energy developments. Through this, the United States, knowing this, has tried to use the maximum leverage and the policy of removing Iran from the global energy equations, in order to bring the Islamic Republic of Iran to the negotiating table and impose its conditions. But the important thing to keep in mind is that the goals of this policy are purely declarative, and other goals are being pursued in practice. Therefore, the main question of the research will be what are the most important strategic goals of the United States in the policy of removing Iran from the global energy equations? In answer to the above question, the hypothesis of the existence of other hidden goals such as controlling competitors and gaining energy markets in countries such as Iran is raised. This research is based on descriptive-statistical-analytical method and relying on information and statistics published by EIA, IEA, BP to examine the situation of supply and demand of oil and gas in the world and the strategy of eliminating Iran from global energy equations. Pay the said component.

    Keywords: geoengineering, Energy Equity Elimination Policy, Competitiveness Control, Iran
  • Mohammad Behroozi, Masuod Pourkiani *, Mozhgan Derakhshan, Mahdi Mohammadbagheri Pages 37-68

    The main purpose of this study is to investigate the effect of transparency indicators, government accountability and corruption control on the Legatum welfare index in selected countries (countries in the field of the country's development vision document) during the years 2000 to 2018. For this purpose, the World Bank's statistical data have been used for independent variables and the Legatum Institute data for the Legatum welfare index. The research model has been estimated using panel data technique. The results showed that there is a negative and significant relationship between administrative corruption index and Legatum welfare index. Also, a significant and negative relationship was observed between legal corruption and Legatum welfare index; But there was no significant relationship between political corruption and the Legatum welfare index; There is also a positive and significant relationship between transparency and government accountability indicators and the Legatum welfare index; Therefore, the most important policy recommendation of this study to achieve the goals of the country's vision document is to improve institutional indicators, including improving laws and regulations and accountability structures. And the authority of the local managers and the delegation of authority to them is expressed. 

    Keywords: Corruption Control Index, Legatum Welfare Index, Transparency Index, Panel data approach
  • Saeed Hajinaseri, MohammadHasan Jabbari * Pages 69-102

    This article seeks to identify the relationship between Political Order and Bureaucracy with the lack of development of contemporary Iran (Pahlavi and Qajar periods). Iran's development due to Iran's Economic, Political and Military weakness in the 19th century, in the face of the superiority of Western powers was considered by bureaucratic and court elites. Efforts were made during the Qajar period and subsequently during the Pahlavi period to establish a modern state based to Centralized state with a rational-legal bureaucracy and modern military forces and educational institution for Iran's development, but it was not successful, while In Japan such efforts with somewhat similar situation were successful. This research with historical-comparative method compares Iran's underdevelopment with developed country of Japan using Francis Fukuyama's political decay and order theory. The bureaucratic elites of Iran and Japan had somewhat similar plans for development; but the different nature of the modern and traditional forces of the two countries prevented similar results. In Japan modern and traditional forces such as Daimyo, religious forces, merchants, intellectuals, etc., alongside the bureaucratic elites, preferred state-building to democratic accountability. This led to political order and the development of Japan, but in Iran, modern and traditional forces such as, Tribes and Nomads, intellectuals, clerics, merchants, etc., preferred democratic accountability to state-building, which led to political disorder and underdevelopment of Iran.

    Keywords: Political Order, bureaucracy, Development, Iran, Japan
  • Ruholla Eslami, Hosein Mohseni * Pages 103-129
    The concept of Supervision is one of the most important issues in the field of politics and management of political systems. In this article, an attempt has been made to analyze the concept of the importance of supervision and its Symptoms in the thought and action of Khajeh Nizam al-Mulk Tusi. Therefore, the main question of the research is what is the place of supervision in Khajeh's thought? And what mechanisms has it devised for it? The general finding of this study is that Khajeh attaches special importance to surveillance and accordingly considers issues such as litigation, surveillance of subordinates, the appointment of spies and the need for covert and overt punishment as the most important oversight mechanisms. Theoretical framework of the article The theory of systems of David Easton has been selected with emphasis on the discussion of feedback, control and monitoring. Our method in this research is a qualitative interpretation and the method of data collection is library and internet.
    Keywords: Supervision, khageh Nezam- al- molk, Islam, Iranshahri Thought, Secret, obvious punishment
  • abdolali zaeri tombeki, gholamreza jafarinia *, habib paslarzade Pages 131-155

    Political participation in the system of indirect democracy plays a vital role. Choice is the main mechanism for realizing popular sovereignty. Participation allows citizens to replace responsible officials and change the government. The purpose of this study is to examine the relationship between social capital and political participation among Kermanshah citizens. Different theories have been used in the present study. But only the theories that underpin the research hypothesis, namely the relationship between social capital and political participation, constitute the theoretical framework. Given the importance of discussing social participation, the present study uses field method, survey technique, questionnaire tools and the use of SPSS and Smart PLS softwares seek to answer the main question of whether there is a relationship between different dimensions of social capital and political participation among Kermanshah citizens? The statistical population of this study is citizens of Kermanshah 18 years old and 384 of them were studied as sample size. The results show that between social capital and its dimensions namely social trust (0.38), social participation (0.41), social cohesion (0.30), social support (0.27), social awareness (35). There is a positive, direct and meaningful relationship between social participation (0.36) and political participation of citizens. Therefore, all the research hypotheses are rejected. The results of the structural equation model (Smart PLS) also showed that the total independent effect of social capital on citizens' political participation was 0.55

    Keywords: Social Capital, Participation, political participation, Kermanshah City
  • Ahmad Shekarchi, Hewa Omar * Pages 157-185
    The central problem of the empirical demonstration is the weakness of the rule of law as one of the main pillars of democracy and how social and political structures have influenced the rule of law in the courts in Iraqi Kurdistan. To address this issue, tribal peace efforts have been focused on Agha Houses (Diwankhana) and party social offices in Erbil. In the theoretical framework, using social normative concepts and legal rules, it seeks to prove theoretically the influence of tribal norms and rules and its effect on the rule of legal rules. In this research to generating data, using the ground theory in social researches, and using the technique of in-depth interviews with community elites (tribal leaders and political parties, and judges of justice and academic elites), a paradigmatic model of data has been developed. This model consists of three basic points: 1- The effect of causal tribal social structure on political and governmental elites; 2- Field conditions, which include three types of mechanisms (independence of courts, tribal peace, efficiency of executive bodies) that affect the effects of structural-actor conditions; 3- With the activation of these three basic mechanisms, the rule of law in Kurdistan will be limited This political-tribal formation has created institutional inefficiency, the ruling parties ‘renunciation of tribal leaders’ activities, and the restriction of the independence of the courts, which is a clear example of illegal or uncontrolled rule, a sign of the lack of one of the main pillars of democracy.
    Keywords: Tribal Normal Structure, Tribal Relational Structure, Tribal Peace, Rule of law, Democracy, Political-Tribal Structure, Party State Structure
  • Seyed MohammadReza Seyed Nourani *, Hadi Satvati Pirayesh Pages 187-214

    FDI to finance economic projects is one of the most important concerns of economic decision makers in society. Some of the fundamental factors that have played a less prominent role in the relationship between economic growth and foreign direct investment include how countries are governed and how much they depend on developed countries.Therefore, the main purpose of this study is to investigate the role of FDI on economic growth based on the theory of dependency and governance in developing countries over the period 1990-1990, using systematic generalized momentum approach. To achieve this overall goal, three models are estimated: the first model of factors affecting economic growth, the second model of factors affecting the exchange rate and the third model is factors affecting FDI.The results of the first model estimation showed that foreign direct investment has no significant effect on economic growth of developing countries. On the other hand, results showed that governance index and dependency index had positive effect on economic growth. Interaction results also showed that governance and interdependence reinforce each other's effect on economic growth. The results of the estimation of the third model showed that economic growth and governance index have a positive effect on FDI

    Keywords: Economic Growth, Foreign direct investment, Dependency Theory, Governance
  • Hasan Abdolah Zadeh, Mohammadreza Ghaedi *, Hamidreza Haghighat Pages 215-238

    There is a special view of the people in Imam Khomeini's political thought. On the other hand, the issue of social capital as one of the governance challenges is the subject of extensive theoretical discussions at different levels of analysis. In this regard, the present article, with the aim of examining the position of social capital components in Imam Khomeini's thought, used the method of quantitative content analysis and tested two hypotheses. Content analysis was performed with paragraph analysis unit in 22 volumes of Imam Sahifa. The priority of the components of social capital derived from the content analysis of the Imam Sahifah is as follows: Values and norms, social bonds, public trust, participation and ultimately social awareness. It was also stated in the second assumption that the content of the components of social capital in Imam Khomeini's view differs substantially from those existing in popular social capital theories. The overall conclusion of this study is that, in light of what has been examined in terms of the components of social capital from Imam Khomeini's point of view, the concept of "capacity of social excellence" is a more formal and expressive concept for the essence of these concepts.

    Keywords: Imam Khomeini, Social Capital, content analysis, Components of Social Capital
  • Abdolali Zaeri Tombeki, Gholamreza Jafarinia *, Habib Paslarzade Pages 238-263

    Lack of justice in society results in discrimination, oppression, corruption, and lack of public consensus, and such a society departs from virtue, consensus, and solidarity, leading to disintegration.Considering the importance of discussing the sense of social justice, the present study seeks to answer the main question of whether there is a relationship between religiosity and a sense of social justice in Bandar Abbas city using field method, survey technique and questionnaire research tool. The statistical population of this study is all citizens aged 18 years and above in Bandar Abbas city, 384 of whom were surveyed as sample size. Data were analyzed using SPSS software and structural equations Smart PLS.The results showed that between religiosity (P = 0.36) and all its dimensions namely religiosity (P = 0.42), ritualism (P = 0.37), religiosity consequence (P = 0.32). Empirical dimension of religiosity (P = 0.28), Cognitive dimension of religiosity (P = 0.24) have a positive and direct relationship with the degree of social justice in Bandar Abbas citizens. Therefore, all the research hypotheses are confirmed. The results of the structural equation model (Smart PLS) also show that religiosity has a moderate effect on the sense of social justice (0.501) and the religiosity variable explains 0.25 of the variance in the sense of social justice

    Keywords: Religious Justice, Sense of Social Justice, Bandar Abbas city
  • Sara Ebrahimi, Reza Fazel *, Hamid Ansari Pages 264-291
    Participation is conditional on equality and subject to human freedom. Women's participation in the development process is also their right because the development process and decision-making must be in line with the roles and needs of women, because today the extent and manner of participation of different groups, especially women, determines the position of societies in terms of development. Therefore, the purpose of this study is to review the research conducted in the field of social and political participation of women after the Islamic Revolution and to identify fundamental and strategic gaps. So the question that arises is what is the scope, scope and gaps of research in the field of women's political and social participation? The research method is meta-analysis, which has been analyzed by categorizing the researches by author name, title, research method, hypotheses and results. Findings indicated that the variables of political effectiveness, feeling of legal inequality, political awareness, social and economic status, self-confidence, age, mass media, stereotypes, women's employment, marital status, feeling of gender inequality, sociability, Traditional beliefs and literacy levels are considered as more effective barriers to women's social and political participation, respectively. As a result, these barriers have led to the low presence of women in limited cases, and by removing these barriers and changing misconceptions and educating and socializing women and girls from an early age, they must be promoted to high political positions and Socially prepared.
    Keywords: Social participation, political participation, Women, Meta-analysis
  • Abbas Mansouri *, Behnaz Azhdari, Majid Gol Parvar Pages 292-315
    The present study, using the Dimtel technique, seeks to design a model of factors affecting political trust in the use of Facebook. This research is applied based on the purpose and in terms of data collection, it is a mixed (qualitative-quantitative) research. Data collection tool was a semi-structured interview and in order to collect information, a theoretical and purposeful method (snowball) was conducted with 15 university experts. Using the opinions of experts, 34 variables were finalized, which became the basis for preparing the main questionnaire. 384 questionnaires were distributed among Payame Noor students in Isfahan in 1398. To analyze the data, the theme analysis method was used and to rank the approved components and indicators among the multi-criteria decision-making techniques, the Demitel technique under the Super Decision software platform was used. The results of Demetel model showed that among the 3 influential indicators of the political system with the values ​​of R, J, (R + J) and (RJ), respectively (9.245305, 7.794941, 17.04025 and 1.450364) the most They have an impact on political trust in the use of Facebook, and also the dimensions of political actors and political institutions are in the second and third priorities, respectively.
    Keywords: political trust, Facebook, multi-criteria decision, DEMATEL Technique
  • Seyed Ali Niakiani Tehrani * Pages 316-345
    Religion, as one of the most important institutions, has experienced many ups and downs during the ups and downs of human history. Religion is not a new phenomenon and has always been with humanity since the day it came into being and began its collective life. Religious practices show a sense of solidarity and reliance on the group, and in short, a sense of belonging in society. Religion is the common moral language of society. This study seeks to identify the impact of cultural policy on social religiosity. On the other hand, in terms of method, it is a survey research and its analysis unit is Tehran citizens. A researcher-made questionnaire, after examining trust And its validity was performed by cluster sampling in three areas of Tehran and among 110 families in Tehran. Findings indicate that there is a significant relationship between cultural policies and social religiosity of citizens and families and religiosity is significantly different between age groups.
    Keywords: religion, culture, Cultural Policy, Social participation
  • Jehad Barzigar *, Mohammad Jalili Pages 346-376
    The Application of downside Risk and Arbitrage Pricing Model In Risk Assessment (Financial Marketing Approach to Iran’s Petrochemical Industry)Jehad Barzigar , Mohammad Jalily(PH.D.) This research in aimed at assessing and measuring systematic and unsystematic risks affecting petrochemicals listed on Tehran stock exchange with a financial-marketing approach in two stages to be analyzed and the analysis of the payment.In the first stage, quantitative assessment of systematic and unsystematic risks is filled with a financial approach. as a result of these calculations, it was found that the greatest risk to the stock returns of petrochemical companies threatens, due to the cultural and economic and political factors and technology and the internal factors have less effect on the risk of stock returns of petrochemical companies. In the second stage, it is measured qualitative (rating) systematic and unsystematic risk with marketing approach.To identify and rank the risks in the petrochemical industry through survey and distribution of questionnaries and analysis of answers the following results were obtained: the low quality of some petrochemical products (urea, gasoline), the lack of a comprehensive control system budget, cost and final price of petrochemical products are unsystematic risk factors that are increasing risk in the petrochemical industry.Also increasing the export of petrochemical products, privatization and the private management are unsystematic risk mitigating factor in the petrochemical industry.
    Keywords: Modern Portfolio Theory, Postmodern Portfolio Theory, Systematic risk, unsystematic risk, Financial Marketing Approach, Arbitrage
  • Somaieh Banikhedmat, Musa Rezvzni Chaman Zamin *, Samad Jabari Asl Pages 347-367

    The purpose of this study is to present a model of manpower talent management with emphasis on organizational culture in the Martyr and Veterans Affairs Foundation. In this research, a combined method (qualitative-quantitative) has been used. In the qualitative part, using the data theorizing method of the foundation, 13 experts of the Martyr and Veterans Affairs Foundation were interviewed. The results were categorized. In 136 basic codes, 40 concepts and 5 categories were categorized, which include, talent absorption factors, talent discovery and evaluation factors, talent development factors, talent retention factors and organizational culture factors. Also, in the quantitative part, a questionnaire was designed from the model designed in the qualitative part, and 124 questionnaires were filled out by random sampling from the staff of the Martyr and Veterans Affairs Foundation, and the model was validated using the structural equation method.The results showed that the factors of talent acquisition include: hiring, trying to use the facilities, discovering resources, discovering talented talents, authentication, professional interviews, reviewing scientific and executive records, willingness and interest in work, knowledge of organizational levels and It is the preparation of working conditions.

    Keywords: Talent Management, Organizational Culture, Martyr, Veterans Affairs Foundation, combined method
  • Maryam Pourgholamali Sedaghati, Batool Mehrgan *, Seyed Alireza Hoseyni Pages 368-381
    Issues related to receiving alimony from the wife, lack of attention and lack of easy and practical solutions to the problems of family rights and courts. Retribution is one of the ways of exercising the right in order to force the debtors against the creditors with the motive of supporting the creditors who do not have a document acceptable to the legal authorities to realize their rights. The jurists disagree about the possibility of compensation for alimony from the husband's property to the extent that they believe that if the husband refuses to pay alimony where it is obligatory on him, if it is possible to refer to the ruler of Sharia, the ruler will force him to pay. Pays alimony. However, if due to some problems for the wife, it is not possible to refer to the ruler of the Shari'a. Pays alimony. However, if due to some problems for the wife, it is not possible to refer to the ruler of the Shari'a.
    Keywords: alimony, retribution, Spouse Guarantee
  • Ameneh Nehabat, Masoud Tajaddini *, Neda Fatehi Rad Pages 377-405
    Holistic approach is one of the central sociological issues that the components and characteristics of this educational approach are significantly related to some features of communicative learning in Iran. The purpose of a holistic learning approach is to consider a subject and use it to improve language learning. The present study focuses on the Iranian language learning community and examines the comprehensive holistic method and its effect on their self-provision and oral skills (speaking skill). The population of this study consisted of 60 male and female language students of the same level (pre-intermediate) with the age ranges of 16 to 22 years who were selected by random sampling method. The instruments of this study included the Oxford Placement Test, the comprehensive test of speaking as pre-test and a post-test, a related questionnaire to assess the self-provision of the participants and finally an interview. The results of Pre-test and post-test indicated that speaking skill of EFL language learners has significantly improved under the influence of the mentioned method. Results also revealed that using holistic language teaching method can have a positive effect on self-provision of Iranian learners.
    Keywords: Sociolinguistic Study, Whole Language Learning, Sociological Policy, Educational Policy, Self-Provision, Speaking Skill
  • Ahmad Javidi, Seyed Mahmoud Majidi *, Mohamad Javad Baqizadeh Pages 382-396
    Mahdoor al-Dam refers to someone who deserves to be killed. This characteristic is due to the disappearance of the cause of infallibility or safety and the commission of crimes that make a person miserable. Achieved. In the meantime, what is at stake is the recognition of a person or institution that is legally and legally allowed to impose a sentence on these people. , And according to several narrations, the implementation of the limits is the authority of the Islamic ruler and not the general public. The murder of Mahdoor al-Dam by ordinary people has been inherently flawed, such as undermining public order and guaranteeing the implementation of criminal regulations, while at the same time conflicting with criminal policies. In addition, it leads to formal shortcomings, including conflict with the rules of fair trial, the right to liberty and the prevention of arbitrary detention, the principle of legality of criminal proceedings and punishments. In order to prevent these shortcomings, the main proposal of the present study is to refer to unpopular fatwas, including the fatwas of the late Khoi regarding the murder of Mahdoor al-Dam, the belief in the murder of Mahdoor al-Dam, and the murder of a wife by a husband, which in these cases does not rule out retribution.
    Keywords: Mahdoor al-Dam, Criminal policy, Public Order, the principle of judicial punishment
  • Fateme Shabani Asl, Mohammad Sadegh Farbod *, Ali Baseri, Mmohammad Hadi Mansour Pages 397-417
    Technology is the key to understanding cultural stages and patterns. In a leading study focusing on the evolution of technology and cultural patterns, the trend of technology along with cultural patterns has been studied throughout history. Therefore, in order to achieve this goal, the documentary method has been used. This research showed that according to the theories of anthropologists such as Tyler, Fraser, Morgan, Malinowski, Strauss, Margaret Mead, Harris and Baudrillard, technology can play a role in the cultural development of civilization. But sometimes some technologies, such as the media, can change or damage a culture. In the case of hunter-gatherer and farmer tribes, simple tools made by the natives of that region for a specific purpose, by using them in beliefs and beliefs, ethics, religion, environment and cooperation, contribute to the development and strengthening of that society. While in industrial and post-industrial societies, in some ways, it has contributed significantly to human well-being, but it has caused the destruction of the environment, the destruction of religion and morality. The results showed that according to anthropologists, technology can lead to the growth of cultural patterns.
    Keywords: technology, Cultural Patterns, Ethnography, hunting, Agriculture, Industry
  • Mehdi Mohammadi Bidokhti, Ahmad Bakhshayeshi Ardestani *, Mostafa Kavakebian, Morteza Mahmodi Pages 406-425
    One of the undeniable necessities in the field of politics is to study the performance of existing political parties in a society from the time of its formation to the end of the path. The Islamic Republic Party is one of the most important and fundamental parties in Iran. This study was conducted to investigate and analyze the reasons for the suspension of the Republican Party from the perspective of party elites. In this research, the library and interview method has been used and ten party elites have been interviewed in this regard. In the end, it was concluded that the elites and elders of the Republican Party saw a dilemma when they felt contradictions between the values ​​of the party members. Preserving the party and changing the values ​​of the party or stopping the party with the priority of preserving the values. The elders of the party chose the second path and considered preserving the values ​​of the party more important than preserving the symbol of the party, and this led to the cessation of the activities of the Islamic Republic Party. Finally, the reasons for stopping the party according to the interview are as follows: dichotomy among party elites, incoherence among members, inclusiveness and frontalism, how to recruit, lack of strong and coherent goals, dispersion of members' demands The party and the martyrdom of the most influential secretary general of the party, Ayatollah Beheshti
    Keywords: party, Islamic Republic Party, Elite
  • MohammadAli Heidari *, Mohammad Heydari Narmandi, Masoud Raei Pages 508-523

    Mass media have individual functions such as identification, information, social interaction and entertainment, in addition to which; It includes social and main functions. These functions include cohesion, solidarity, continuity, entertainment and social mobilization. In the Iranian system, the media should try to operate within the framework of social norms, moral principles and jurisprudential principles. Among the mass media activities are related to media advertising. Media advertising, with the use of new and diverse media that have been created in line with the advancement of technology, in order to influence the social life and even the culture of people, is an undeniable reality that goes beyond even a simple advertisement or linking and introducing the seller. It is to the buyer and vice versa, but it has profound and even fundamental effects in the social, political, economic and cultural fields and is considered as one of the main financial sources in the media. The media is covered from the perspective of Iranian jurisprudence and law.

    Keywords: mass media, Iranian jurisprudence, law, media propaganda
  • Hamid Vatankhah *, Seyed Mohsen Zarifkar Fard, Hamid Zarabi, Roohollah Rahimi Pages 524-540

    A correct understanding of civil disobedience in the field of public law based on its correct recognition as a social phenomenon and an internal reality in society in terms of what and why it occurs and the appropriate answer to this question that if governments replace the "Rule by Law” with the “Rule of Law", how do people force governments to cancel or amend their performance? Civil disobedience is one of the effective methods in this regard. The findings of this study indicate that simply not being violent alone is not enough to describe civil disobedience, and it must have other characteristics such as awareness and openness, also, non-compliance with the law, and acceptance of responsibility. Unfair and immoral knowledge of a law or decision and the negative effects of their actions and the right to exercise social supervision over the government is also a good answer to why this social phenomenon occurs.

    Keywords: civil, disobedience, Civil Disobedience, subordination
  • Alikaram Jalilpiran, Nader Mardani *, Mansour Atashene Pages 555-581
    with the influx of refugees to different countries, the unity of governments in accepting them, by flexing their domestic laws adopting democratic, scientific and respectful approaches to civil society rights, respect for human rights, avoid discrimination against these people and optimal use From the valuable experiences of other countries and international forums, they have provided the necessary grounds for dealing better with the phenomenon of asylum.The purpose is showing the importance, role of international laws, regulations, the UN High Commissioner for Refugees and the key role of domestic law, especially in host societies, in improving the living conditions of refugees and their prosperity. The need to manage refugees must be a priority in the policy of the host governments. The findings of the article indicate that the background to the issue of asylum is the difficult conditions, harassment, torture that have been created for individuals in their countries of origin. So security, living standards in various dimensions develop in the communities of origin, the survival of residents increases, the phenomenon of asylum decreases. Host societies, by granting asylum to a refugee, have all the responsibilities of protecting a refugee, including voluntary return or transfer to a third country and observance, ensuring the refugee's human rights, allowing the refugee to remain in its territory until a lasting solution is found. Takes responsibility for what is achieved. Granting asylum is a simple and humane act based on the sovereignty and independence of states& no country, should consider it a hostile act.
    Keywords: Law, Immigration, International Law, Foreigners, Residence, Iran
  • Elham Amirifar *, Mohamadali Chitsaz, Asghar Mohammadi Pages 582-604
    Women, as part of the human capital of any society, can play a decisive role in governing the country through their political participation, and therefore, paying attention to their electoral behavior is an important issue. Given the importance of discussing women's electoral behavior, the present study seeks to answer the main question of whether there is a difference between different dimensions of social health and Is there a connection between the electoral behavior of women in Ahvaz? The statistical population of the present study is women 18 years and older in Ahvaz, of which 384 have been studied as a sample size.The results show that between social health (0.35) social and its dimensions, ie social correlation (0.38), social participation (0.41), social cohesion (0.30), social acceptance (0.27) And social self-fulfillment (0.35) has a positive, direct and significant relationship with women's electoral behavior. Therefore, all research hypotheses are confirmed. The results of structural equation model (Smart PLS) also showed that the social health variable explains a total of 0.55 of the variance of the variable of women's electoral behavior, taking into account the values ​​of the volume of the effect of the coefficient of determination of this value to the average (0.30) is estimated.
    Keywords: Social Health, electoral behavior, political participation, Women
  • Rozbeh Hoseinzadeh *, Saeid atazadeh, Mahmoud Ghayyumzadeh Pages 605-626

    Pornography or pornography is one of the most important crimes against public morality and decency and has a direct impact on society. therefore; The main purpose of this research is to analyze and explain the criminology of cyber pornography and the role of society in confronting and preventing it. The increasing spread of Internet sites and the need and necessity of using the Internet by users, the majority of whom in our country are young and the dominance of Western culture promoting humanism over cyberspace and the proliferation of pornographic sites that attack religious cults in particular. Given the soft war of the West against our country, this issue should be one of the high priority cases. The research method is descriptive-documentary and information has been collected using library resources and Internet sites. Findings of this research In response to the research question - What are the causes of the prevalence of Internet pornography in Iranian society? - The results of the research show; Structural, cultural, social and economic factors are among the most important causes of the prevalence of cyber pornography. Research results show; The impact of the victim's role in the process of cyber pornography, as well as its punishment in the UK, has made the issue of restorative justice and its function in relation to this crime very bold and effective.

    Keywords: Pornography, Criminology, Society, Prevention
  • Aliakbar Jesmani, Babak Khosravinia *, mehdi zare, Mohammad Ramezani Pages 627-645

    Arbitration in international trade is based on various domestic and international laws. For various reasons, turning to arbitration in international trade can have more benefits than the intervention of governments and judicial authorities, so it is necessary for countries to pay the necessary attention to facilitate arbitration in this regard and remove some obstacles. In recent decades, arbitration has played a significant role in resolving trade disputes. The reason for this can be sought in various factors such as reducing transaction costs, speeding up the proceedings, reducing judicial intervention, and so on. In this regard, in some cases, factors that are independent of the arbitrator or lead to his or her will may lead to a fair handling of the dispute, in which case rules and resources have been considered to resolve this issue. This descriptive-analytical study is a comparative study of referee's injury in domestic and international sources and examines the gaps and problems in this field and tries to compare the significant shortcomings in this area with a comparative study. Explain in the field of domestic and international law.

    Keywords: attribution, international commercial, modification, comparative study, international documents, internal regulations
  • Khosrow Karimi*, mostafa abtahi, masoud motalebi Pages 646-662

    The present study was conducted to investigate ethnic policy in the Islamic Republic and its role in national security and cohesion by the library method. The purpose of this study is to examine ethnic policy to maintain national security and cohesion. Every country strives to have a united, cohesive, integrated and loyal nation to its national identity, and to achieve this goal it needs appropriate ethnic policy and professional management in order to take steps to strengthen and promote national security and cohesion. Unbalanced development in the economic, social and political fields, a clash of tastes and regardless of the set ethnic policy, are among the causes of the failure of ethnic policies. Efforts for ethnic political participation, attention to language, ethnic customs, and the use of ethnic elites in positions and administrative positions have been successful points of ethnic policies in Iran that affect national security and cohesion. Religious, religious and ethnic diversity in some historical periods and mainly due to the interventions of arrogant countries has been the cause of the crisis in Iran. If ethnic and religious diversity in Iran is not properly managed and appropriate policies are made, national security and cohesion will be threatened.

    Keywords: Policy-making, ethnicity, national cohesion, national security
  • Alimir Jamshidian, Nabiolah Eder, Ahmad Ali Hesabi Pages 663-685

    Electoral behavior as a political action indicates a degree of political participation of the people in the social system. Electoral participation One of the most important forms of political participation has a special place in the sociology of politics in general and in the sociology of elections in particular. The aim of this study was to investigate the electoral behavior with emphasis on Parsons AGIL model (case study in Ilam province). The main method of research is survey. The statistical population of this research is all people over 21 years of age from all walks of life in Ilam province. According to the general population and housing census of 2016, 425,000 people have been estimated, which according to Cochran's formula, the statistical sample size is 385 people, multi-stage cluster sampling method and data collection tool, researcher questionnaire. has constructed. Cronbach's alpha coefficient was used to evaluate the reliability. The coefficient was calculated for all sections of the questionnaire above 70%. Data analysis was performed using Spss and Amoos software. The research findings indicate a positive and significant relationship between the systems (cultural, social, personality and biological) and the electoral behavior of Ilam citizens. In regression analysis, it was found that the system Culture with 61% and personality system with 22% have a direct impact on citizens' electoral behavior more than other factors.

    Keywords: electoral behavior, cultural system, social system, personality system, biological system
  • gholamabas fadaei dolat, amin ravanbad *, Ghaffar Zarei Pages 698-723

    The aim of this study was to estimate the methods of increasing soft power in the acting of Iran and Turkey in Syria and Iraq. For this purpose, qualitative research (basic theory) was used. The statistical population includes all professors of political science, 20 of whom were interviewed. In this study, purposive sampling method was used to select the first person and snowball technique was used to select the next people. In the analysis of the findings, first, by reviewing and revising the text of the interviews, meaningful concepts and phrases were extracted, then, by analyzing and coding these concepts and phrases, the main categories were extracted. The results showed that two broad categories including convergence with global norms and responsible performance were identified internationally and five sub-categories are: geographical and strategic location, history and cultural attractions, religion and ideology, peaceful coexistence, and presence in assemblies. international. Each of these subcategories, or components of its soft power, contains items called prominent open source.

    Keywords: Soft power, fundamental theory, peaceful coexistence
  • bahram Darzi, Mahmood abaee Kopaei *, Ghasem Pour Hassan Pages 723-736

    This article is entitled "Suhrawardi''s critiques of Ibn Sina''s theory on the subject of motion" and has been compiled with a qualitative nature without hypotheses and variables. The main question is: How is Suhrawardi''s critique of Ibn Sina''s theory on the subject of motion explained? Data collection is a library, and the research method is descriptive-analytical, which uses the tools of formal logic and its purpose is fundamental and theoretical. Ibn Sina called the gradual departure of the object from power to action and considered it in four categories: low, bag, here and the current situation. Before Ibn Sina and according to Aristotle''s philosophy, the category of status was not among the acceptors of motion, but Ibn Sina added this category to the discussion of motion. Suhrawardi, with the exception of the low category, agreed with the other three categories, and believed that the quantity of an object, which is always changing, is a matter of quantitative motion, not an absolute object. For this reason, he did not consider movement to be a minor category. He also, due to the rejection of the monster, does not make any connection between the movement of the monster and the body and face.

    Keywords: Ibn Sina, Suhrawardi, monster, body, movement
  • ghaem naderi, Asghar Abbasi *, Mehdi Esmaeili Pages 737-757

    rticle is entitled Preventive types of participatory criminal policies in the field of economic crimes with the aim of investigating economic crimes and the participatory role of people and non-governmental organizations as participatory criminal policies. The drafters of the Islamic Penal Code and the Code of Criminal Procedure seek to achieve the goals of adopting a participatory criminal policy in the preparation and drafting of these laws, which ultimately leads to solving the problems of the country's criminal justice system. Successful implementation of these laws and achieving the desired goals of participatory criminal policy requires understanding the principles and effects of public participation, as well as the necessary context for the implementation of legislative participatory policies in these laws. In particular, both laws are new and it is likely that legislative participatory policies will face challenges and constraints. This can justify the need to examine the participatory criminal policy in the light of these laws. Islamic and criminal procedure. Achieving success in the field of public participation in the field of criminal justice is subject to preconditions such as structural changes in the political, economic, social and cultural system of society and the correct knowledge and understanding of the principles and effects. Which is involved in the adoption of criminal policy. At the same time, due to the fact that not long after the adoption of these laws, it is expected that their implementation will be accompanied by limitations and challenges.

    Keywords: Participatory criminal policy, NGOs, Economic crimes, Crime prevention
  • Arman Rostampour, Mahdi Zolfaghari *, Ebrahim Yaghouti Pages 758-771
    Waqf is a well-respected tradition in which the good-natured person chooses this method among a variety of ways of doing good, enduring and immortal, thereby benefiting many people over many years and years and provides the satisfaction of God. Many people tend to do this kind of eternal act, but they are less able to participate in the endowment now. Waqf securities provide this opportunity for people with less financial ability. Given the profound changes in the world and the tendency to limit the role of the public sector in the economic, social and cultural spheres, the role of two non-governmental sectors has been the focus of attention, one the private sector and the other the non-profit civil sector at the top of which Endowment and Charity and given the Ijtihad of waqf rulings and its evolution by jurists throughout history, it is natural that the rulings and rules governing the management and regulation of the waqf institution should be changed. Now the question arises, how can the earnings of amphibians be updated? In this research, we will look for solutions to this problem and take a radical approach to this problem.
    Keywords: Waqf, endowments, Participation, Waqf Papers
  • Amir Hosein Vakili, Ahmad Reza Behniafar *, Yaseer Roostaei Pages 790-801

    The issue of justice has long been lost to humanity and has paid a high price for its realization throughout history. All the misfortunes and failures of human life have been tolerated or coped with in some way, but he has not accepted injustice and has fought against it in different ways. Sometimes he has lost part or all of his life and sometimes He also sacrificed his life to make it happen. Justice is the best human desire that has been achieved throughout history, and at the same time it is difficult and in some cases impossible to achieve. Justice does not simply mean equality, and this translation of justice is very superficial and short. The word justice has a clever meaning that is the basis of the decision of just rulers. Imam Ali (pbuh) with that strict observance of justice not only supervised his officials but also supervised and controlled his relatives in the first way. The interesting point in these behaviors is justice, which is famous for friend and foe. Throughout history. Today, when the word justice is said, the first form that comes to mind is the holy rule of Amir al-Mu'minin Ali (as).

    Keywords: Justice, Islamic ruler, audit area, Imam Ali, Islamic Government
  • Saadat Ali Jalaldoust, Davood Dadashnejad Delshad *, Mohamad Javad Baqizadeh Pages 802-815

    Execution is the most important form of corporal punishment because it's life is endangered and destroyed. The death penalty is not the right of society, but the result of a struggle and conflict between a society and a citizen, which ultimately considers the destruction of the accused necessary and useful. Because the happiness of the society is that the right to life and the right to freedom are limited to preserving and observing the life and freedom of others. The right to life, apart from being an inherent and existential human right, also seems from a moral point of view. The commission of important crimes has been partially admitted. The purpose of executing punishment, other than its punitive aspect, is to intimidate the individual and socially rehabilitate the offender, none of which will occur in the execution of the death penalty. This research is qualitative and the method of doing it is library. The results of the study showed that human rights instruments of international law in general and in particular explain the protection of the right to life and consider its violation applicable only in certain circumstances.

    Keywords: Execution, Deterrence, Human rights, International instruments, political civil rights treaty
  • Fatemeh Mahdavy, Ali Faghihi *, Mohamad Mohseni Dehkalani Pages 816-828

    Humans have different spirits, different attitudes, different wants and needs, and they are always looking to make their dreams come true. One of its practical methods is in the form of transactions, so when we look at the nature of transactions, it is observed that contracts and transactions have different purposes, some purposes are to make a profit such as selling, others benevolence such as borrowing. And in some transactions there is a background of arrogance and others are non-arrogance. With this approach, it is said that, in some contracts, the existence of knowledge is a necessary thing, and if there is no knowledge, arrogance will be realized, which will result in loss. And the loss and arrogance of the intellect and the sharia is negative and has effects, such as invalidity, termination or preparation of damage, etc., of course, in some contracts, the existence of knowledge is not necessary, such as borrowing. Because the nature of that contract is flexible against ignorance, arrogance and loss. If it is not science or it is not detailed science, it will not harm the transaction. In this article, the subject of science in transactions (in a special sense) examines the views and opinions of Imami jurists and uses the views of Iranian jurists and experts along with the jurists, and at the end, the author's opinion is expressed by presenting the result.

    Keywords: Pride, Science, transaction, Imami jurists, pathology of ignorance
  • Ahmad Yar Mohammadi, Fathoallah Rahimi *, Hassan Khosravi Pages 829-848

    The direct relationship between work and the richness of human life goes beyond common economic concepts. The quality of work is an important factor in ensuring the positive impact of work on development. Some jobs, such as child labor, forced labor, and the labor force involved in trafficking, severely undermine development. All of this needs to be addressed more and more in the world of work, which is undergoing rapid change under the influence of globalization and the technological revolution. Moving towards a sustainable work path is an unpleasant necessity. If we fail to lead this movement, passive human capabilities will be catastrophic in present and future generations. Sustainable work must be distinguished from other types of work because this type of work not only enhances development, but also as a key component of sustainable development reduces the negative side effects and unintended consequences of jobs. This type of work expands employment opportunities for the present generation without limiting it to future generations. Strengthening development through work requires the formulation of policies and strategies in three areas: creating job opportunities, ensuring the welfare of workers, and carrying out targeted actions and interventions.

    Keywords: Decent work, sustainable development, Digital Revolution, Sustainable Work
  • Mostafa Azizi Arshad, Akbar Varvaei *, Mohammad Javad Jafari, Masoud Ghasemi Pages 849-860
    Background and Aim

    Considering the strict discriminatory criminal policy of security in security crimes, on the one hand, and the need to pay attention to the citizen-centered approach in the light of moral and human principles, on the other hand, it seems that the restorative justice approach can not reduce the criminal justice approach. Only in dealing with the perpetrators of security crimes, but with a little attention both in the legislative dimension and in practice with regard to restorative justice programs, we can move towards a citizen-centered policy and approach with regard to moral and human principles in this direction and Significantly reduces the disadvantages and disadvantages of penal policy.

    Methodology

    The present research is a problem-oriented applied research in terms of purpose and is documentary in terms of data collection method and analyzes the collected information analytically and descriptively.

    Findings and Conclusion

    The results of this study show that despite the lack of attention of legislators in different countries to the restorative justice approach in crimes against security, due to the many benefits of the restorative justice approach and the existence of jurisprudential and legal grounds and capacities of restorative justice, especially in laws. Iran, including the institutions of repentance, amnesty and the rule of law, pays attention to the approach of restorative justice in crimes against security, and with the necessary amendments to the regulations, restorative justice can be applied and strengthened in security crimes.Keywords: criminal policy, restorative justice, crimes against security, civil rights, ethics.

    Keywords: Criminal policy, Restorative justice, crimes against security, civil rights, ethics
  • Atousa Rahimzadeh, Hossein Ghorbanian *, Amir Khajehzadeh Pages 861-874

    The issuance of precautionary measures in the arbitration process is an important issue that the arbitration rules on the subject of the Code of Civil Procedure and the International Commercial Arbitration Law, as well as international rules, have not taken a clear and unified position. The parties to the contract, anticipating the arbitration, waive the direct jurisdiction of the court and replace the arbitrator. In cases where an arbitral tribunal has been constituted, the parallel jurisdiction of the tribunal and the court having jurisdiction over the substance of the case shall be considered. In cases where the tribunal has not yet been formed and the parties are in a state of emergency, on the one hand, waiting for the tribunal to be formed will cause them irreparable damage, and on the other hand, they are reluctant to go to national courts that disagree. It seems that the best solution is that if the intention of the parties is the final decision of the case, then referring to the courts does not mean waiving the jurisdiction of the arbitrator to review the nature of the case. This rule is reflected in the new domestic laws and regulations of arbitration bodies and international conventions. According to the rule of istishab, the court has jurisdiction over all matters and in case of doubt, its survival should be upheld while the jurisdiction of the arbitrator is against the principle and is subject to the agreement of the parties and granting authority to the arbitrator.

    Keywords: Arbitration Court, national courts, Simultaneous Jurisdiction, Safeguards, Arbitration Contract
  • mohamad zakeri, mohammadreza kazemi golverdi*, mohsen razmi Pages 875-888

    The no-harm rule The jurisprudential rule is taken from the text of the prophetic hadith "no harm and no harm in Islam" which indicates the denial of harm to oneself and others in Islam and its sanctity. The no-harm rule is one of the well-known rules that is used in most chapters of jurisprudence, and in its importance it has been said that it is one of the five rules on which jurisprudential issues are based. The "harmless rule" is one of the rules: which has a valid jurisprudential and rational document and is indicated by several verses and narrations. And it has "rule" over many other jurisprudential rules. The provisions of the no-harm rule are "absolute" and therefore include any harm. According to Article 18 1 1 of the 1982 Convention on the Law of the Sea: "Safe passage" is a right recognized under the conditions for the passage of foreign ships in the territorial sea. Paragraph 2 of Article 19 of the Convention lists eleven cases of "harmful instances". Pursuant to the provisions of paragraph 1 of Article 21 of the 1982 Convention on the Sea, the Government of the Islamic Republic has the authority to legislate and implement it in its territorial waters and can prevent any damage from foreign ships.

    Keywords: Persian Gulf, Law of the Sea, Territorial Waters, Harmless Crossing, 1982 Convention
  • Khosrow Karimi, Mostafa Abtahi *, Masoud Motalebi Pages 889-905
    The present study was conducted to investigate ethnic policy in the Islamic Republic and its role in national security and cohesion by the library method. The purpose of this study is to examine ethnic policy to maintain national security and cohesion. Every country strives to have a united, cohesive, integrated and loyal nation to its national identity, and to achieve this goal it needs appropriate ethnic policy and professional management in order to take steps to strengthen and promote national security and cohesion. Unbalanced development in the economic, social and political fields, a clash of tastes and regardless of the set ethnic policy, are among the causes of the failure of ethnic policies. Efforts for ethnic political participation, attention to language, ethnic customs, and the use of ethnic elites in positions and administrative positions have been successful points of ethnic policies in Iran that affect national security and cohesion. Religious, religious and ethnic diversity in some historical periods and mainly due to the interventions of arrogant countries has been the cause of the crisis in Iran. If ethnic and religious diversity in Iran is not properly managed and appropriate policies are made, national security and cohesion will be threatened.
    Keywords: Policy-making, ethnicity, National Cohesion, National Security
  • Maryam Nikzad Ghaleshtari, Alireza Golshani *, Morteza Abazari Pages 906-921
    The present study examines the political ideas of Khajeh Nizam al-Mulk Tusi. In this article, an attempt is made to take a brief look at the life of Khajeh Nizam-ol-Molk, to his political thoughts and attitudes to concepts such as justice. The important question is what is the view of Khajeh Nizam-ol-Molk about the king and the ideal ruler? Is this view derived from the political ideas of ancient Iran? Although Khajeh Nizam was a Sunni and a Jama'at in Shari'a, he did not pay attention to the caliphate in politics and ultimately considered the monarchy as the only institution for political affairs. Khajeh believed in defending and respecting the current political institutions of his society. In fact, he thinks about everything related to social and political order and stability in society, one of which is the survival and stability in the political institution that is the infrastructure or constituent of the social system he wants.
    Keywords: thought, political, system, justice
  • Mojtaba Davodi, Hassan Malaekeh *, Bahram Montazeri Pages 922-934

    Intellectualism is a movement in the gap between tradition and modernity, and it is born of the gap and instability created between these two worlds. Martyr Motahhari's intellectual and fundamentalist thought originated from the ruling religious tradition of the people, which eventually led to practical movements in the continuation of the revolution. The research method is analytical-descriptive and the analysis of information is qualitative. The research findings show that the basics and nature of Springer's thinking originated from a liberal and radical environment, which is in relative contrast with the pure thinking that is from a semi-traditional and religious environment; Crystallized; Therefore, its nature can not be fully defined and interpreted in the form of a Springer model. The result of the research also shows that due to the nature of value pluralism of Springer's ideas in concepts such as freedom, democracy, application of Motahhari theories in the form of Springer's model, it is incompletely applicable.

    Keywords: martyr Motahhari, Thomas Spriggens, Azadi, Velayat-e-Faqih
  • Alireza Rezvani Gil Kolaei, Ali Tale Zari * Pages 935-949
    Today, the issue of participatory criminal policy is one of the most important and necessary issues in criminal proceedings that has involved popular, social and non-governmental institutions, which can be based on various criminological theories such as decriminalization, decriminalization. , De-judging, labeling and restorative justice were studied. Participatory criminal policy is itself one of the important characteristics of restorative justice that has been considered in the new Iranian criminal law and special laws.In general, the basis of participatory criminal policy has been formed with the aim of supporting the offender in both active and reactive forms, but there are some objections to these principles. Among other things, the issue of the principles governing participatory criminal policy has not been fully addressed by the legislature. Therefore, the purpose of reviewing this article is to review all the necessities and principles governing participatory criminal policy from the perspective of modern Iranian criminal law.
    Keywords: Participatory criminal policy, Principles, decriminalization, Restorative justice
  • Hossein Tafvizi, Seyedpedram Khandani *, Soodeh Hamedtavasoli Pages 946-986

    In Iranian law, the role of Awad in the binding aspects of contracts is not very clear. However, from the inductive study of certain contracts, it is concluded that in most cases, there is a logical relationship between non-compensation and the permissibility of a contract and compensability and the necessity of that contract, which implies a kind of harmony between Iran's legal system and Awad theory. On the other hand, in English law, the contract is generally recognized as valid and enforceable in two ways. The first case is that it is official and sealed, and the second case is that the exchange is its support, since the principle is that the contracts are informal, in English law, the exchange has a decisive role in distinguishing binding contracts from mere promises. Therefore, if the Awad theory is accepted in Iranian law, it can be effective as one of the supplementary rules in interpreting private contracts and determining the obligations of the parties.

    Keywords: : exchange, necessity, permission, Contracts
  • Ali Qasemian *, Maryam Shah Nazari Pages 950-963
    Salafism is an extremist current that, in terms of its interpretation of Islamic society and also by creating or changing perceptions of some concepts such as jihad, takfir, emigration, infidelity, polytheism, infidelity and ignorance, has changed over time and at different times. And there have been developments. Sayyid Qutb's thoughts have played a great role in theorizing and spreading Salafist thoughts, so much so that in many Islamic countries such as Afghanistan, Pakistan, Egypt, Turkey, etc. Sayyid Qutb's thoughts and ideas are clearly seen. Understanding the thoughts of Salafi groups is very important due to their effective role in some regional events. In view of these cases, the present article seeks to answer the question: What effect did the thoughts of Sayyid Qutb have on the jihadist Salafis? The present study believes that the ideas of Seyyed Qutb as a source of nourishment for Salafi-jihadi groups have been reproduced by some Islamic thinkers and have become the basis for the extremist movements of Salafi jihadists. This research has been written in a descriptive-analytical manner using library and documentary sources.
    Keywords: Salafis, Sayyid Qutb, Ibn Taymiyyah, dar al-kufr, Hassan Al-Banna
  • Farzad Dilmaghanizadeh, AFSHIN Zargar *, Fateme Keyhanlou Pages 964-983
    Iran_United States Arbitral Tribunal can be considered as a model of international arbitration authorities in terms of resolving the large-scale financial disputes among countries. In addition to offering a solution to the political crisis , Algiers Declarations included a legal approach to resoluing the legal disputes between two governments. That Iran-U.S.claims Tribunal was established in this regard. The establishment of the Iran-U.S.claims tribunal in 1981 was among the measures taken to resolve the crisis between Iran and the United States arising out of the November 1979 hostage crisis at the U.S.Embassy in Tehran and the detention of 52 U.S.diplomates. This tribunal considered as an Adhoc international authority that has a personality and material juris dictias.This arbitral court is the most important arbitration authority in resoluing the international disputes in the world. Iran-U.S.clims arbitral Tribunal has an Internatinal nature;and ondoubredly, subjected to the rules and regulations of international and nowadays there is no doabt about the internationality nature of this tribunal. The Tribunal’s most important contribution to the international commercial arbitration is its extensive body of judicial history that the tribunal has developed and enshrined these rules under the UNDITRAL arbitration rules.
    Keywords: Court of Arbitration, International Disputes, Islamic Republic of Iran, United States, Algerian statements
  • Pages 984-1020
    The purpose of this study was to examine the "right to a drug-free life" in the 1988 Vienna Convention and the Charter of Bioethics is. This research is of descriptive-analytical type and for collecting information, documentary-library method has been used. Representative of the United Nations Convention against Narcotics and Psychedelics, adopted on December 19, 1988, known as the Vienna Convention. In this convention, the only crime that can be the subject of the crime of drug cleansing is the trafficking of narcotics and psychotropic drugs. Pursuant to Article 3 (b) of the Convention, the laundering of proceeds of crime is: the conversion or transfer of property knowing that such property is the result of the crime of drug trafficking or the act of complicity in such a crime, in order to conceal or divert Illegal origin of property or for the purpose of assisting a person who has been involved in the commission of such a crime to escape the legal effects of his or her perpetration. The findings show that the 1988 Convention under Territorial and Flag Jurisdiction addresses the issue of dealing with narcotics crimes and that it is possible to extend the jurisdiction of the International Criminal Court to narcotics crimes. If the development is identified, Iran's security plans to combat drug trafficking will change.
    Keywords: Vienna Convention 1988, Narcotics Crimes, Security policy, Jurisdiction of the International Criminal Court
  • Pages 1021-1033

    By looking at the law on banking operations without usury approved in 2013 and its bylaws and instructions, it is clear that in the recent law, some contracts have come into existence that are different from the contracts of the same name, in civil rights, and one of these contracts is bank scams. is. In Islamic banking, people's economic relations are based on Islamic contracts. including bilateral economic relations that exist between people with each other on the one hand and with banks on the other hand in Islamic society; It is a gloss. Granting facilities in banks to people is under the headings of Islamic contracts, one of these contracts is Jaala contract. Ja'ala is a jurisprudential transaction that is introduced as one of the specific contracts in Iranian law. In Malaysian law, accelerating the liberalization of the license to carry out Sharia-compliant banking activities has made Malaysia a competitive pole in the Islamic banking system. Investigating the performance of banks in this country in various fields using methods that conform to Sharia contracts can play an effective role in improving the methods and performance of the Islamic banking industry in Iran. In this article, with an analytical and descriptive method, we have discussed the frameworks governing the Jaala contract from the perspective of Islamic banking and with a comparative approach to the laws of Malaysia.

    Keywords: marriage, Islamic Banking, Forgery, Iranian Law, Malaysian law
  • Seyed Abolfazl Hoseininia *, Shahrzad Bazrafshan, Azar Skandari, Rahmatollah Amir Ahmadi Pages 1034-1053
    Identity, as one of the most important concepts of social sciences, is influenced by various factors, of which cultural and social capital is one of the most important factors in its formation and redefinition. This research was conducted with the aim of studying the impact of social and cultural capital indicators on the national identity of young people through a survey method, during which 390 young people living in the eastern areas of Golestan were studied using a questionnaire. The findings of the research show that the average Social and cultural capital in the studied society is 3 and 1.55 out of 5, respectively, which indicates that social capital is above average and cultural capital is weak and below average. The results of the Pearson correlation coefficient test show the existence of a relationship between capital indicators. It confirms social with national and social identity, but the relationship between cultural capital indicators with national identity was not confirmed, which can basically be caused by the weakness of cultural capital among the youth of these regions. The correlation between social capital with the national, modern and religious dimensions of the youth's social identity is moderate and positive, but this relationship with the ethnic dimension of the youth's social identity is stronger and more positive. The results of the path analysis test also showed that the dimensions of social capital have a direct relationship and Meaningfulness with the respondents' social identity has the result that in order to strengthen the national identity,
    Keywords: Social Capital, Cultural capital, National Identity, Youth, Golestan
  • Aliakbar Jesmani, Babak Khosravinia *, Mehdi Zare, Mohammad Ramezani Pages 1054-1071
    Arbitration in international trade is based on various domestic and international laws. For various reasons, turning to arbitration in international trade can have more benefits than the intervention of governments and judicial authorities, so it is necessary for countries to pay the necessary attention to facilitate arbitration in this regard and remove some obstacles. In recent decades, arbitration has played a significant role in resolving trade disputes. The reason for this can be sought in various factors such as reducing transaction costs, speeding up the proceedings, reducing judicial intervention, and so on. In this regard, in some cases, factors that are independent of the arbitrator or lead to his or her will may lead to a fair handling of the dispute, in which case rules and resources have been considered to resolve this issue. This descriptive-analytical study is a comparative study of referee's injury in domestic and international sources and examines the gaps and problems in this field and tries to compare the significant shortcomings in this area with a comparative study. Explain in the field of domestic and international law.
    Keywords: Attribution, international commercial, Modification, comparative study, International Documents, internal regulations
  • Pages 1072-1088

    In the legal systems, individual freedoms have been considered. Nowadays, individuals, both real and legal, perform extensive activities in a virtual space. The content and data exchanged by individuals and stakeholders are produced and transported in this space. It should be respected. Security and privacy are special, the violation of which creates consequences for the activists, it is necessary to review the civil responsibility of individuals in this space and adapt it to the regulations and approvals governing international forums, and to adopt solutions to preserve and honor this place and respect it. There are different definitions of data, security, personal privacy and content in the regulations and customs of the society. The aforementioned matters are among the rights that all people in any government should be familiar with, because by knowing them, the safety of the citizens will be respected, while the governments also play a major role in this field. Among the tasks of governments and legal systems is to update the laws that have been enacted in the field of privacy of citizens, cases such as avoiding eavesdropping on telephone conversations by ensuring the security of cyberspace, are all examples of citizens' privacy, and the legislator is obliged to establish a special legal system. compile an article about them. The security of data is sometimes violated by the government and government organizations,

    Keywords: Security, Data, Civil Liability, violation of personal privacy, production process
  • Pages 1089-1112

    In the current process of international law, the development of energy exploitation from renewable energy sources has grown significantly. In this context, international documents have been approved in order to regulate the environmental and energy policies of countries. These regulations have been compiled in a wide range binding documents. The dispersion of international documents with the uncertain status the principles and rules of international law about the legal aspects of the development and necessity of renewable energy sources and the review the approach of international law to renewable energy justifies. Providing clean energy services in order to achieve the principle of sustainable development, increasing the level awareness, using healthy environment has been one of the goals the upcoming millennium based on reducing half of poverty in the world, which will not possible without considering the category of using clean energy. The increase in the heat energy of the sun in the earth's atmosphere with the increase in the atmospheric temperature due to the consequences of the excessive use of fossil fuels by humans causes a change in the climatic and weather systems. Therefore, the consumption of energy in the world, despite having a fundamental , central role, is a big challenge in the 21st century and the third millennium. It is faced as some environmental experts and sustainable development planners believe; By reducing the two basic goals of poverty and preventing the aggravation of pollution caused by the consumption of fossil fuels, we can continue life on the inhabited earth

    Keywords: Renewable Energies, New energies, ethics, rights, energy rights, Third Millennium
  • Abolfazl Akhavan, Vahid Rashidvash *, Mohamad Homayon Sepehr Pages 1113-1140

    The aim of this research is to study the anthropology of food cultural tourism spaces in Urmia city. Today, tourism as an industry and a social, economic and cultural activity requires that cultural spaces and even tourists themselves be studied and analyzed from an anthropological point of view. Identifying the anthropological aspects and factors related to this issue will make the planning and development of the cultural tourism industry successful. Food as a cultural phenomenon is a mediator that connects a wide range of cultural studies. Cultural tourism activity for survival and sustainable interaction needs to know all the anthropological aspects of cultural tourism spaces that are visited as tourist destinations. The research is ethnographic and qualitative. Participatory observation and interview were used to collect data. The results of the research showed that Urmia city, with its green nature and great variety of plants, along with the rich local culture and knowledge of the Azeri peoples, has a suitable platform and capacity for cultural tourism in the field of food. Paying attention and understanding the anthropological aspects of the cultural tourism spaces of Urmia city will be an effective factor in the prosperity of tourism and cultural exchanges.

    Keywords: anthropological study, tourism cultural spaces, food
  • Mohamad Ali Salami, Hamid Phamidhadian *, Mohammad Ali Khosravi, Habibullah Abwa Lohsan Shirazi Pages 1141-1165
    The movements of hostile countries and international assemblies and circles, mainly human rights, play role in the securitization of religious minorities and have exploited religious minorities as a tactic since the victory of the Islamic Revolution. The religious minorities recognized have played a unique role in consolidating stability and national unity and identity, that is why foreigners have focused all their efforts to promote their differences under the pretext of defending the rights of religious minorities. Then provide the grounds for the securitization of these minorities. Iran is consisting of different tribes, races, and religions that have formed a single nation under one flag and act correctly as a puzzle. If any of the pieces is moved, missing or disturbed, it will create an irreparable disturbance affecting the entire set. The religious minorities are among the puzzle of Great Iran.For the aforementioned reasons, the opponents of the Islamic Republic, from the oppositions and foreign countries, have emphasized on the issue of securitization of various minorities, especially religious minorities, in the country, by incitement or by appealing to international human rights assemblies. They have always been unsuccessful due to the efforts of legal religious minorities. This research seeks to make everyone aware of the alien's plans and provide a way to strengthen their integration. In this research, the library method and experts' opinions were used and the findings showed that despite countless efforts, the hostile countries did not achieve success.
    Keywords: religious minorities, Securitization, Religious minorities rights
  • GHASEM RANJBAR *, Hossein Souri Pages 1166-1185
    Iran's nuclear program, in the eyes of the West, has the potential to lead to the acquisition of nuclear weapons. Therefore, this program, along with the anti-Westernism of the Islamic Republic, has always been considered a security threat to the West, and especially to the United States. The West has pursued two general approaches to limiting Iran's nuclear capacity: a peaceful solution or punitive measures and a military confrontation. US President Barack Obama accepted the first solution, which was in line with the UN Charter. This view emphasized multilateralism and the role of international organizations (institutional security). Negotiations between Iran and the six world powers eventually led to the signing of The Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA). As this agreement was related to international security, the same agreement was approved by the UN Security Council. Trump, the next US president, called Barjam against the national interest and left it unilaterally. Using descriptive-analytical method and using library resources, this research seeks to answer the question of what effect has the US withdrawal from the UN Security Council had on the global security order? The results of our research lead us to believe that the US withdrawal from the UN Security Council as an international treaty also ratified by the UN Security Council has shifted the world order from institutional security to a hegemonic security order.
    Keywords: JCPOA, U.S, institutional security, hegemonic security
  • Marzie Shikhmohamadi, Mohsen Mohebi *, Ebrahim Taghizade Pages 1186-1204
    After concluding an arbitration agreement or arbitration clause, one of the issues that can be raised is who is the appropriate party to the agreement and a third party who is not a party to the contract or the so-called "signatory" of the agreement or arbitration agreement, may be required to arbitrate. Or not. The purpose of this article is to analyze this issue with analytical and descriptive methods and to express different legal systems and legal teachings in the judicial fields in this field. In the meantime, some courts or arbitral tribunals, citing a set of principles in this area, consider the agreement of the parties on arbitration to be generalizable to a third party and believe that a new principle of international commercial arbitration has emerged. What will be considered in this article is the study of the law of some EU countries (France, Britain, Switzerland, USA, Spain, Sweden) and the law of Iran in this field. While in international law this seems to have been accepted on the basis of numerous legal documents; There are conflicting opinions in Iranian law in this area and there is no single procedure in this regard. It seems that in many European systems, the condition of arbitration has been accepted, which is still a matter of doubt in Iranian law.
    Keywords: condition of arbitration, Third Party, France, England, Swetherland, extension of arbitration to third parties
  • Saman Allahveysi *, Shahindokht Pirozi, Nadereh Pirozi Pages 1222-1236
    Political stability has always been one of the main concerns of political thinkers and researchers, in fact one of the functions of political thought is the effort to obtain political stability. The arena is objectified. He considered the survival of a system in maintaining its political stability. Ibn Khaldoun is one of the first thinkers of the Islamic world who addressed the nature of the state. In fact, he sought a precise understanding of the nature of the state. He is trying to understand the nature of the state with a sociological perspective and at the same time he is looking for a model for the formation and fall of the states. The most basic concept for political stability in Ibn Khaldun's thought is the concept of nervousness. This article tries to understand the concept of stability and political survival in Ibn Khaldoun's thought by describing the different aspects of Ibn Khaldun's thoughts.
    Keywords: Ibn Khaldun, wealth, Oppression, Nervousness, Construction
  • Shohreh Shahriari, Reza Shirzadi *, Hosseinali Nozari Pages 1237-1259
    The government is the most present fact of human experience and a huge combination of facts related to forces, powers and institutions. The government is the highest manifestation relationship of power and sovereignty that existed in all societies. The most important aspect of government governance is the establishment and implementation of laws in society. In some theories government, the coercive aspect of governments is emphasized. Some political realists and Marxists have considered the government as a tool of coercion. In later works, the government is described as an institution providing welfare and comfort.One of the most influential views of the government on societies, from late to today has been the view of Karl Marx. In Marx's thought, the concept of the state is based on three different opinions: the state as a means of suppressing the working class, the state as an arbiter or mediator, and finally, the state as a function of the economic infrastructure variable. Also, in this view, the government in the capitalist system acts as a consolidation tool of this system, and with the victory of the proletariat and until the formation of communism, its existence is necessary, and after that, the removal of the government is considered. As result, it seems that in Marx's point of view, according to the interpretations presented, the concept of the state in terms of playing a different role, in terms of existential necessity, has the possibility of survival in the short term, but its continued existence is not possible.
    Keywords: Government, Society, political philosophy, Karl Marx
  • Hossein Mohebbi Sheikhlary, Mahmoud Ghayyumzadeh *, Saeid Atazadeh Pages 1260-1274
    As a result of acts of violence against the Rohingya Muslims ethnic minority in Myanmar, thousands of them were homeless in the Rakhine state of the camps and .This issue clearly indicates the cause of the incident, the ethnic clearing of Muslims In this country. Given that according to international criminal law, the concept of ethnic clearing on the one side related and accompanying to crimes against humanity, exile and forced transfer, and on the other side related to genocide, the International Criminal Court's entrance to investigate these crimes are felt more than ever and It is important . Therefore, in this study, while analyzing the characteristics of these crimes in accordance with international criminal law and their adaptation to the existing facts about violence against Muslims of Rohingya, we will explain other examples of crimes committed and then describe them then, we explain the function of International Criminal Court about investigating these crimes.
    Keywords: International Criminal Court, Rohingya Muslims, Genocide, Crime against Humanity, Ethnic Clearing
  • Amin Ovisi, Mohamadreza Keykha *, Amir Hamze Salarzehi Pages 1275-1294
    Among the important elements of the bases for deriving rulings is the subordination of Islamic rulings to benefits and corruptions. Paying attention to the role of expediency and corruption in the limitation and development of women's rulings can be investigated. In order to investigate and explain this issue, according to the present research, which was carried out in a descriptive-analytical method with the aim of examining the role of expediency in the collection and expansion of women's rulings, Sharia rulings are subject to interests and corruptions; As government rulings are also in the direction of providing the social benefits of the Islamic society. The results of the research state that Sharia rulings are subject to benefits and corruptions; As government rulings are also in the direction of providing the social benefits of the Islamic society. There are many rulings about women in Islamic jurisprudence. Rulings such as the obligation of veiling, half of a woman's share of inheritance compared to a man's share of inheritance, half of a woman's dowry compared to a man's dowry, the equivalence of a man's testimony in courts with the testimony of two women, the woman's obligation to submit to her husband, the necessity of the husband's permission to leave the house and A vow, a woman's benefit from dowry, alimony, etc. which has expediency and corruption. Divine decrees are based on criteria and materials that are usually permanent and do not change in the course of time.
    Keywords: Government rulings, expediency, corruption, limitation, development, Women, family
  • Bahman Moradifar, Hosein Sheikholmolok *, Faramarz Bagherabadi Pages 1295-1313
    The issue of dealing with natural disasters has always been one of the most important human concerns throughout history. The issue of effective management of the consequences of these accidents and how to minimize the loss of life, property and psychological after the occurrence of natural disasters, including earthquakes, are among the issues that have occupied the minds of natural and social scientists . Among the important scientific disciplines in the discussion of natural disaster management, the legal field and the role of lawyers in creating the legal framework is necessary. For example, the existence of effective legal mechanisms can provide a suitable platform for increasing the responsibility of regulatory organizations such as roads and urban development, municipalities, engineering system and insurance, and thus strengthen the possibility of crisis prevention and management. Therefore, the most important purpose of this article can be considered familiarity with the duties of supervisory organizations and strengthening the legal foundations of effective supervision.Finally, it should be said that the findings of this study show us that in order to prevent and strengthen management in the event of crises, the deadline and guarantee of legal implementation should be defined first for the reports of supervising engineers. The title of a quasi-judicial pillar should be considered in the municipalities.
    Keywords: government responsibility, construction supervisors, earthquakes, unforeseen events, municipality, engineering system, Insurance
  • Amir Rezaiigilkelaie, Ali Chekandinezhad *, Ebrahim Taghizade Pages 1314-1337
    One of the philanthropic actions that is emphasized a lot in Islam is the tradition of charitable endowment. The superiority of the spiritual dimension of endowment compared to other ways of transferring property will not only satisfy the conscience of individuals, but also, according to the elders of the religion, it will also lead to rewards and rewards in the afterlife. It is necessary to preserve and survive this important legal and economic institution, examining its various angles and dimensions and trying to adapt it to the temporal and spatial requirements. One of the controversial topics in the discussion of endowment is the possibility of endowment of money, with the explanation that can a person endow his money with the intention of reducing poverty, creating economic progress and creating employment in the society?In order to answer this question, in this research, we will first state the generalities and then examine the different opinions of Shia and Sunni jurists. Finally, for the possibility of realizing it in Iranian law, we state the different methods of endowment of money in England and some Islamic countries, because we believe that a comparative study can provide solutions that in many cases allow the practical use of a specific issue such as endowment. Money is available in the domestic legal system.
    Keywords: endowment of money, endowment, Money, endowment of dirhams, dinars, endowment fund
  • Ehsan Ghamary *, Asghar Balsini Pages 1338-1366
    In the last decade, there have been important revisions in economic policy making issues and more attention has been paid to the two categories of political economy with the aim of finding a solution to reform the government and industrial policy with the aim of increasing the competitiveness of the industry sector and industrialization. Examining how countries at all levels of development can respond constructively to contemporary challenges (job creation, poverty reduction, participation in the technological revolution and value chains, etc.); It is difficult without the use of targeted industrial policy.The strategy of export-based industrialization, which in some cases is also called as export-based growth, is a type of economic and commercial policy that aims to speed up the industrialization process of a country through the export of goods that are It has a comparative advantage.Export development is important for two reasons. The first reason is that export-led growth can provide the country with resources, allowing the country to repair its trade balance deficit to the extent that the materials and facilities for export allow, and in addition, its foreign debts. also pay The second reason, which is more important, is that this strategy causes productivity in the country to grow and the export cycle to continue. planning) In this research, the economic variables affecting the export-based industrial development have been extracted
    Keywords: developmental government, Industrial Policy, Promising strategic industries, Producer rent, developmental regulation, Export oriented industrial development strategy